Реклама / Ads
5| 2759 |20.07.2023 НОВИНИ

ВАС поряза министър Славов. Нямал правен интерес да обжалва избора на Сарафов

.
Правосъдният министър не може да обжалва избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, реши Върховният административен съд. Мотивът на ВАС - не правосъдният министър, а само върховните съдии могат да обжалват. Причината - според тричленен състав на ВАС Славов няма “правен интерес”.
 

Така на практика ВАС отказа да разгледа жалбата на Атанас Славов, който се зарече да оспори в съда избора на Сарафов с мотив, че Пленумът на ВСС, а не Прокурорската колегия е трябвало да избере Сарафов временно на поста обвинител №1.

 

"В конкретния случай министърът на правосъдието не е пряко, непосредствено и лично засегнат от приетото решение на Прокурорската колегия, с което се определя временно изпълняващ функциите главен прокурор", пише още в решението на ВАС.

 

Борислав Боби Сарафов седна на стола на отстранения предсрочно от поста главен прокурор Иван Гешев след вълната от скандали в съдебната система, разразили се в началото на месец май, когато се случи предполагаемия атентат срещу тогавашния обвинител №1. Началник и подчинен се скараха за държане на дела на трупчета и зависимости.

 

Въпреки че Сарафов отричаше да има желание да заеме поста на Гешев, в крайна сметка той пое ръководството на прокуратурата в последствие, след като Висшият съдебен съвет подкрепи процедурата по предсрочното му освобождаване и скоропостижно назначи Сарафов на негово място. Сега трябва да бъде избран нов главен прокурор, който да поеме поста за постоянно, но призивите са това да се случи след реформа на Висшия съдебен съвет. 

 

Решението на ВАС, с което отказва да разгледа жалбата на правосъдния министър за избора на Сарафов, не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 2782 |19.07.2023 Пуснаха от ареста мъжа, заплашил с убийство министър Тагарев . 4| 2596 |19.07.2023 Министър Тагарев: Ще разчитаме на изтребителите МиГ-29 до постигане на пълна оперативна готовност на Ф-16 . 4| 14188 |19.07.2023 Министър Цоков: Заплатите на учителите може да се увеличат и още . 1| 3179 |18.07.2023 Министър Гвоздейков: Трябва да изчистим проблемите със собствеността на Летище Пловдив, за да може то да се развива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads