Реклама / Ads
2| 3134 |17.05.2021 НОВИНИ

И ВАС видя конфликт на интереси при главния архитект на Шабла заради Тюленово

.
Върховният административен съд потвърди решението на антикорупционната комисия за наличието на конфликт на интереси при главния архитект на Шабла Татяна Нейкова. Става дума за онзи строеж със спорна законност в Тюленово - документите са с подписа на Нейкова, а имотът на първа линия на плажа бил прехвърлен на името на нейния син. В сила остава наложената от КПКОНПИ глоба от 10 хил. лева и плащане на съдебните разноски.
 

След събиране на доказателства е установено, че като главен архитект на Шабла Нейкова е одобрила инвестиционен проект и е издала разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда с разгърната застроена площ 173, 80 кв. м. през 2013 г. в курортния комплекс на село Тюленово. Сградата е на "първа линия", точно до бреговата ивица. 

 

През 2016 г. собственикът, на чието име е било издадено разрешението, е продал имота на сина на арх. Нейкова. През януари 2019 г. главният архитект презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. 

 

През август 2019 г. синът на арх. Нейкова е подал искане за увеличаване на застроената площ на обекта (313 кв. м.), като исканите корекции са били одобрени от майка му.

Екоактивисти сигнализираха за появилия се в Тюленово строеж в началото на месец февруари миналата година. Според екоактивисти имотът попада в защитената зона за птиците на резервата към Шабленското езеро и твърдят, както и извън застроителните граници на село Тюленово. Според обясненията на РИОСВ-Варна и община Шабла, имотът не попада в никоя от защитените зони в Тюленово и всичко е законно.

На 28 май 2020 г. КПКОНПИ установи конфликт на интереси за това, че в качеството си на лице, заемаща висша публична длъжност, арх. Нейкова е действала в частен интерес на своя син, като е презаверила документите за разрешение за строеж и е одобрила увеличаването на застроената площ на обекта.

 

Решението на Комисията е обжалвано от Нейкова пред Административния съд в Добрич, който го отменя в едната му част и го оставя в сила в останалата. Делото е обжалвано след това и пред ВАС. Върховният съд обаче потвърждава изцяло решението на КПКОНПИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3542 |16.05.2021 Цветанов видя дискредитиран сценарий в резултатите на партията му . 22| 4653 |15.05.2021 Арман Бабикян: Видяхте, че успешен бизнес в България правиш, когато играеш белот с премиера . 9| 5889 |14.05.2021 Павел Стоименов: Като видях как изглежда Пилето, реших, че повече няма да сме роби . 7| 3200 |12.05.2021 Стрелбата в столичното метро - със законен пистолет. Най-вероятно е битов конфликт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads