Реклама / Ads
11| 10634 |25.02.2013 НОВИНИ

Велико народно събрание – добре, революция – добре. A после?

.
Oмбудсманът Константин Пенчев
Велико народно събрание, нова Конституция, добре, но колко пъти ще градим отново държава, попита риторично омбусманът.
 

Не може да се направят генералните реформи от настоящото Народно събрание, необходимо е да има работещи институции и върховенство на закона, каза омбудсманът Константин Пенчев в студиото на bTV.

Институциите в оставка да направят така, че да покажат, че се вслушват в хората. Константин Пенчев посочи, че макар засега да не може да се промени Конституцията, то поне могат д се променят няколко ключови закона. На първо място това е Законът за енергетиката.

По отношение на така желаното гражданско участие, поискано и във вчерашния протест, Пенчев препоръча в ДКЕВР например няколко от членовете да бъдат излъчвани от потребителска организация.

Омбудсманът много добре разбира, че натрупаните проблеми в страната са много – и по отношение на енергетиката, и банковия сектор, и съдебната система и т.н. Той обаче беше категоричен, че не може всичко да се оправи наведнъж. Трябва едно по едно, бавно и разумно.

“Велико народно събрание – добре, революция – добре. И какво?”, запита той за насоката, в която ще поеме обществото след протестите.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пък се възмути от прекомерната намеса на държавата във всички сфери на живота. Държавата определя цените на електроенергията, например, а няма съответствие между доходи и цени. “Подобни деформации ще възпроизвеждат подобни явления”, прогнозира той по отношение на недоволството на гражданите.

Реформата ще бъде болезнена, но трябва да стане, смята той. “Държавата създава рискова среда. Тази рискова среда не предопределя сериозно развитие”, добави Данев.

Според него, в момента политиците определят всичко – и в банковия сектор, и в съдебната система, и цените. “Не може политиците да определят всичко”, категоричен беше той.

“Като имахме национализация, защо държавата възпроизведе Вальо Топлото?”, попита Данев във връзка с някои предложения за национализация на частни дружества.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7970 |14.02.2013 Световни учени честват у нас Великоморавската мисия . 11| 5269 |05.02.2013 Гаври ли се Великобритания с нас? . 14| 5401 |29.01.2013 Българите-врагове във Великобритания, за да спадне напрежението . 54| 5124 |20.01.2013 ДПС настоява за международно разследване на атаката срещу Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads