Реклама / Ads
0| 3640 |21.12.2023 НОВИНИ

Велислав Величков: За първи път съдът се въздига като истински носител на правосъдието

.
Източник: скрийншот
„За първи път съдът се въздига като истински носител на правосъдието и се гарантира неговото самоуправление”. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA NEWS адв. Велислав Величков от „Правосъдие за всеки” по повод конституционните промени. По думите му промените са добри, но трябва да се изчакат и промените в Закона за съдебната власт, за да се даде обективна оценка.
 

Преподавателят по конституционно право Орлин Колев заяви, че въпросът за двойното гражданство е изцяло от компетентността на Народното събрание. „Той не засяга законосъобразността. Двойното гражданство в никакъв случай не влече след себе си лоялност или нелоялност. Това не е предпоставката някой да бъде отговорен или безотговорен към съответната държава. Не прогнозирам вълна от български граждани с двойно гражданство, които да желаят да станат депутати или министри”, заяви Колев. По думите му такива страхове са наслагвани неоснователно и преди приемането ни в ЕС и че европейски граждани ще изкупят земите ни.

 

"По-голямата част от политическото участие трябва да бъде по-скоро фокусиран в Прокурорския съвет, съдът не следва да се капсулира, но трябва да се ползва от степен на независимост, така че да отсъжда правилно”, коментира Орлин Колев.

Величков определи критиките на президента към конституционните промени като политически заклинания. “Поне 90% от текстовете няма да бъдат отменени, дори да бъде сезиран КС”, заяви адвокатът. Той попита задочно къде е проектът на президента за изменение на Конституцията. „Той започна да пише декември 2019 г. Може да чакаме още 10 парламента, за да може един проект на президента, той да го внесе в НС. Притеснението и болката на президента ги разбирам, връща се парламентарната република, където ще има парламентарен контрол върху служебните правителства”, заяви Величков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3878 |21.12.2023 Руслан Трад: "Хутите са не подчинени, а партньори на Иран". Какво стои зад името "хути"? . 2| 3961 |21.12.2023 Украинските шпиони обещават да намушкат Русия "с игла в сърцето" . 0| 3773 |21.12.2023 Везенков и Сакраменто прекъснаха победна серия в NBA . 0| 3662 |21.12.2023 Христофор Караджов: Тръмп отново стана рекордьор с юридически прецедент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads