Реклама / Ads
0| 3143 |11.03.2022 НОВИНИ

Велизар Шаламанов: Има много къртици в родните служби

.
Велизар Шаламанов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Има нужда от реформи в българските служби, за да бъдат по-ефективни. Организацията българските служби не им позволява да работят адекватно. Трябва по-добра координация на информацията, важна е ролята на обмена на разузнавателната информация. Опасно е, когато различни ръководители на специални служби брифират премиер и президент. Вероятно има много къртици в родните служби, ако съдим по ситуацията.
 

Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR бившият военен министър Велизар Шаламанов.

 

Що се отнася до ситуацията в Украйна, той заяви, че единственото възможно решение е преговори.

 

„За да започнат истински преговори, трябва да има спиране на огъня и готовност на Русия да изтегли войските си от Украйна. Тогава може да се разговаря за статута на Крим и Донбас“, обясни бившият военен министър.

 

Той отбеляза, че украинските сили на места преминават в контранастъпление, което Москва не е очаквала.

 

„За Русия сега въпросът е как да излезе от Украйна без допълнителни щети. Комплексът от инструменти - през икономически санкции, военна помощ за Украйна, високият дух и успехите в защита на Украйна показват, че с повече сила няма да бъде решена тази война“, коментира Шаламанов.

 

Бившият военен министър прогнозира, че Путин няма да постигне целите си.

 

„Целта на цялата инвазия беше да бъде сменено правителството, да има марионетно правителство и да започне прочистване на хората, които искат европейска Украйна. Случва се точно обратното“, отбеляза той.

 

Искането на Зеленски за закриване на въздушното пространство Шаламанов определи като „непостижимо“.

 

„Това и самият Зеленски го знае. Но в същото време виждаме, че с изключение на България и Унгария, всички страни осигуряват средства за защита - боеприпаси, противотанкови, противоракетни. Рано или късно, ако продължи по-дълго войната, и България ще даде такава подкрепа“, прогнозира бившият военен министър.

 

Атлантическият клуб е взел решение да открие сметка за подкрепа не само на бежанците, но и на защитниците чрез посолството на Украйна.

 

„Ще видим колко българи ще застанат с пряк ангажимент. Само с подкрепа на бежанци тази война няма да свърши. Преговорите не дават успех към момента, защото от руската страна са разбрали, че не могат да спечелят войната и не могат да формулират позицията си. Русия носи разрушение и смърт. Украйна има нужда от възстановяване, пазар, инвестиции и това може да го предложи само ЕС“, убеден е Шаламанов.

 

Според него темата за биологично оръжие в Украйна се използва от руската страна за отклоняване на вниманието от неочакваните от Москва загуби. Очакванията на Шаламанов са в Украйна чрез демократичен процес да се постигне съгласие по статута на Крим, Донбас и за правата на рускоговорящите граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4577 |08.03.2022 Шаламанов: Русия губи войната в Украйна в три стратегически направления . 0| 5445 |07.03.2022 Бимбалов: Много преди нейно Отвратителство Митрофанова московският режим се отнася по имперски с нас . 0| 6399 |07.03.2022 Велизар Шаламанов: Европа вече е във война с Русия, Путин не смени правителството в Киев с марионетно . 0| 3419 |06.03.2022 Светослав Иванов: Без помощта на останалия свят Украйна едва ли ще издържи много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads