Реклама / Ads
5| 4995 |30.03.2011 НОВИНИ

Веселото село чезне под напора на багери

.
Митничарското селище по-известно като „Министерство на веселбата” осъмна днес с багери дошли да премахват незаконните постройки. Принудителното им събаряне започна в 10,30 часа. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) стартира изпълнение на 15 влезли в сила заповеди за разрушаването на незаконни строежи.
 

Обектите, представляващи едноетажни, двуетажни и вилни сгради на брега на язовир „Ивайловград“ трябва да бъдат изравнени със земята до края на април.

Спокойно остана и днес селото. Точно като по команда в 10,30 ч булдозерите сразиха първата вила, която се намира едва на 15 м от водите на един от най-големите язовири в страната. Собствениците на луксозната вила отдавна са заминали за Америка и не се интересуват какво ще стане с нея, казаха хора от селото. Мебелите в нея са луксозни, но си личи, че са занемарени.

Да гледат как се разчиства теренът бяха дошли и собственици, които със свои средства са съборили сградите си. Млад мъж от Пловдив обясни, че не е дочакал булдозерите да разрушат имота му. Преди време той се опитал да отглежда там животни, но бизнесът му не потръгнал. Ще бъде съборен и незаконен трафопост в митничарското село. Част от хората, чиито постройки са законни, протестират, че това ще доведе до спиране на тока и в техните вили, въпреки че имат законни договори с EVN.

Между 1000 и 2000 лв. ще струва на държавата разрушаването на сградите в Ставри Димитрово. Преди дни комисия от община Любимец е описала имуществото във всички 15 сгради, които ще бъдат разрушени. Стана ясно, че то ще остане в полза на общината.

На акцията присъства и началничката на ДНСК Милка Гечева, която обясни, че до 2003 г. собствениците е трябвало да декларират пред общините имотите и да се започне процедура по узаконяването им. Оказа се, че за някои от тях това е сторено, въпреки че процедурата не е приключила. Според Гечева от 2004 година общините Любимец и Ивайловград не са подали нито един сигнал в ДНСК за незаконно строителство край язовира, и затова от ведомството не са реагирали.

Самите ние сме изненадани, че толкова бързо толкова много заповеди за премахване на незаконни обекти са влезли в сила. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев коментира започналата днес акция по разрушаване на постройки в митничарското селище в чашката на язовир „Ивайловград”. „Този язовир се ползва с печалната слава на обект, в който има най-голяма концентрация на незаконно строителство”, коментира Плевнелиев.

Регионалният министър отчете, че са били проверени общо 195 и са издадени 169 заповеди за премахване на незаконни обекти. От тях 44 вече са влели в сила и именно те ще бъдат съборени днес. Основно става въпрос за масивни двуетажни къщи, за които дори не са направени опити за узаконяване. „Част от тези сгради са с така нар. неизяснени собственици, ние можем само да гадаем, как така са наливани толкова много пари в обекти, които се оказаха с неизяснени собственици”, обясни Плевнелиев. Останалите заповеди се обжалват в съда, затова процедурата по събаряне още не е задействана.От думите на министъра стана ясно, че ДНСК планира проверка за незаконно строителство и на основните пътни артерии, където има голяма концентрация на временни обекти. „Ние искаме да сме сигурни, че те също отговорят на хигиенните норми и на правилата”, каза той. Чакат се резултатите от вече извършената комплексна проверка на строителството в зимния курорт Пампорово.

„Това, което също искаме да направим, е не, за да плашим главните архитекти на общини, а за да им помогнем. ДНСК тази година по график ще направи комплексни проверки на всички общини в България за начина, по който те обслужват гражданите, издават ли строителните разрешения на време, бавят ли ги с години, поради какви причини. Искаме да помогнем на бизнес средата в България, като накараме съответно общините да спазват ангажиментите си по закон спрямо строителните книжа и тяхното одобряване и да помогнем още веднъж на общините те да разберат, че трябва да спазват правилата, а ние ще контролираме тяхното спазване”, заяви Росен Плевнелиев.

Frognews.bg припомня, че при проверка на данъчните с хеликоптер преди няколко месеца бяха установени над 80 незаконни постройки. След като стана ясно, че те трябва да бъдат съборени, в хасковския административен съд жалби подадоха 61 собственици. По някои казуси правораздавателните органи вече се произнесоха. Именно техните имоти подлежат на събаряне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4867 |25.11.2010 Прокуратурата прекрати преписката за Веселото село . 7| 5335 |24.11.2010 Областен управител бута "веселото село" . 7| 8012 |25.10.2010 Издигнали "Веселото село" върху части от язовир "Ивайловград" . 4| 5764 |22.10.2010 Държавата пуснала тока във веселото село

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads