Реклама / Ads
1| 6427 |29.11.2010 НОВИНИ

Вятър като торнадо събаря покриви и дървета

.
Студентски град Източник: Зорница Митин
Силният вятър събори покриви и дървета на много места в страната и прекъсна тока в няколко столични квартала. Паднали ламарини от покрива на ректората на Техническия университет в Студентски град смачкаха паркирани коли. Вятърът събори и полицейски павилион за наблюдение в столичния кв. "Иван Вазов".
 


56 са постъпилите сигнали в Ситуационния център на Гражданска защита към 10.30 часа от силния вятър. Няма данни за пострадали хора, съобщиха от МВР.

В София, Перник, Враца и Варна екипите работят по отстраняването на паднали дървета, опасно надвиснали пречупени от вятъра клони, ламарини, билбордове и покриви. В столицата постъпилите сигнали са 50. От тях 15 са за паднали дървета, клони, висящи ламарини и козирки на балкони на улиците „Летец”, „Балчик”, „Вардар”, „Дойран”, бул. „Ал. Стамболийски”, бул. „Е. Георгиев”, бул. „Хр. Смирненски”, Александровска болница, бул. „Витоша”, в кварталите „Княжево”, „Бъкстон”, „Лозенец”, „Студентски град”, район „Триадица” и др. Отстранено е паднало дърво в района на „Черния кос”, кв. „Княжево”. Четири спасителни екипа на „Гражданска защита” работят по отстраняването на пораженията.
На ул. "Краище" в кв. "Иван Вазов" дърво е паднало върху няколко леки автомобила. Вятърът е съборил и дърво пред Информационния център на Министерството на отбраната, в района на ОДЗ "Здраве" в кв. "Изток", на ул. "Персенк" в кв. "Лозенец".

Силният вятър в столицата е съборил ламаринен покрив на магазин, намиращ се близо до сградата на Дарик радио. Поривът на вятъра повдигна ламариненото покритие и го преобърна върху сградата, съобщава медията.

Бурния вятър предизвика и аварии и в еселтрозахранването. Без ток са части от столичните квартали "Драгалевци", "Овча купел 1", "Суходол", "Горна баня", "Княжево" и "Горубляне", съобщиха от елетроразпределителното дружество ЧЕЗ. Аварийни екипи работят за възстановяване на захранването в домовете на близо 7 000 души в Западна България, съобщиха от компанията.

Освен в шестте столични квартала, засегнати потребители има и в селата Бистрица, Железница, Панчарево, Владая, Мърчаево, във вилната зона "Косанин дол" и в природния парк Витоша. Без захранване са и части от зимния курорт Боровец.

В Перник екипите работят по отстраняването на 12 надвиснали ламарини от покрива на ПМГ „Хр. Смирненски”.  В село Студена премахват паднали олуци от сградата на основното училище.

Отстраняват се опасно пречупени клони в района на VII СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” във Варна.

Отстранено е и опасно надвиснало платно от покрива на училище „Петър Берон”, ул. „Огоста”, кв. „Медковец” във Враца.

Бурен до ураганен вятър е бил измерен по високите места на планините през нощта, съобщи дежурният синоптик в НИМХ-БАН Анна Дякова. От института предупреждават, че очакват днес интензивни ветрове.
През нощта най-силен е бил вятърът в област Кърджали - с пулсации със скорост до 28 метра в секунда. Вятър с пулсации до 15 метра в секунда е духал в Хасково, до 16 метра в секунда - в Русе и Разград.
В София, Русе, Елхово, Бургас, Враца, Добрич синоптиците са измерили пулсации на вятъра до 18 метра в секунда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6038 |19.11.2010 Събарят марината на Баневи . 18| 4733 |16.11.2010 Р. Плевнелиев: Незаконното строителство ще се събаря! . 0| 4569 |08.11.2010 Вятърът остави 40 000 души без ток . 2| 4698 |08.11.2010 Силен вятър руши областта в Монтана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads