Реклама / Ads
12| 4803 |03.07.2013 НОВИНИ

Вигенин: Нe се разминаваме с президента за Македония

.
Външен министър на България Кристиан Вигенин Източник: Булфото
Позицията на България по европейската интеграция на Македония не е променена. Няма разминавания между мен и президента Росен Плевнелиев по темата. Позицията е съгласувана и консултирана и се изпълнява от всички институции, които имат отношение по този въпрос.
 

Това заяви външният министър Кристиан Вигенин в парламента днес. „Подписването на договор за добросъседство и сътрудничество с Македония остава принципна позиция на България. Подписването на този договор е изискване за откриване на следващите стъпки в процеса на европейска интеграция на Македония", каза той.

Вигенин съобщи още, че посланикът на България в Скопие Иван Петков е ръководител на преговорния екип с Македония. "Работя за създаването на един по-положителен климат в отношенията между България и Македония, който да улесни преговорите по Договора за добросъседство. Информирал съм македонските ни колеги, че България е готова да ускори работата по този договор. Ред е на македонската страна да покани нашия преговорен екип. Променил съм състава на преговорния екип. Ръководител е посланикът на България в Скопие Иван Петков. Смятам, че това е едно добро решение, доколкото тези преговори трябва да се водят от хора, които добре познават Република Македония и заедно с това имат достатъчно дипломатически опит зад гърба си", заяви Вигенин.

Външният министър на страната добави, че могат да се направят положителни стъпки за развитието на отношенията с Македония. "Работим по тях", заяви Вигенин. "В МВнР има екип, който анализира както проблемните въпроси, така и въпросите, които могат да имат положителен заряд в развитието на тези отношения. Комисията по външна политика в парламента ще има възможност в някое от следващите заседания да се запознае по-конкретно за това как стоят отношенията с Република Македония, докъде са стигнали преговорите и какви са стъпките, които предстоят", добави външният министър.

„Бих искал да отправя призив към медиите – бих искал, когато възникват въпроси и неясноти, вероятно предизвикани от различни интерпретации и на чужди медии, МВнР, както и аз лично сме готови във всеки един момент да дадем допълнителна информация, за да не се създава усещането за някаква промяна в позициите. Това освен, че създава известен дискомфорт на хората, които работят по темата в МВнР, в някаква степен омаловажава позициите на България, които са постигнати", завърши Вигенин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4840 |21.06.2013 Вигенин: Трябва да възстановим образа на това правителство . 17| 5856 |05.06.2013 Вигенин: Не се включвайте в протестите в Турция . 36| 5782 |04.06.2013 Вигенин: Марин Райков ще бъде посланик в Рим . 1| 5771 |30.05.2013 Екатерина Захариева е новият шеф на кабинета на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads