Реклама / Ads
29| 14428 |31.07.2012 НОВИНИ

Викат Сретен Йосич в Шумен по „Килърите”

.
Сретен Йосич в успешните си години
Сретен Йосич да бъде докаран в Шумен да свидетелства делото „Килърите”. Това поиска защитата на обвиняемите за тежки убийства и рекет. Ако сръбският мафиот не можел да дойъде от Белград, можело да се направи конферентна връзка, изцепиха се адвокатите на Петър Стоянов – Пешо Сумиста и компания.
 
Поредното заседание на съда се съпровождаше с дежурните подвиквания, обиди и дори заплахи от страна та обвиняемите и техните защитници.

Показания днес даде Александър Йорданов, брат на Калоян Йорданов. Калоян Йорданов не се яви като свидетел, въпреки че бе призоваван няколко пъти досега, защото не бе открит нито у нас, нито в Италия, за където се говори, че е бил преди време. Поради това на предходно заседание бяха прочетени показанията му, в които той твърди, че е присъствал на разговори в Белград между Сретен Йосич и обвиняемия Янко Попов, на които е договаряно убийството на Бойко Борисов. Разказа също и за поръчване на убийството на човека на Христо Ковачки в Сърбия – Борислав Георгиев. Според казаното от Йорданов, именно Янко Попов - Туцо е верният човек на Йосич в България, а не Сумиста. Александър Йорданов заяви днес в залата, че се е срещал три-четири пъти със Сретен Йосич, като връзката е направена по настояване на брат му Калоян чрез Янко Попов. Двамата – Йосич и Йорданов, който по онова време (2008 - 2009 г) бил представител на фирма „Бизнес енерджи”, занимаваща се с електроенергия, са говорили само за енергиен бизнес, към който Йосич проявявал силен интерес. Въпреки разговорите не се стигнало до регистриране на фирма в Сърбия, която да внася ток от България, каквато била бизнес идеята. Йорданов опроверга казаното от Янко Попов по-рано, че неговата цел е била продажбата на фирмата, защото притежавал едва 10 % от нея. Свидетелят заяви още, че не поддържа контакт с брат си Калоян Йорданов от момента, в който разбрал, че е дал показания по делото „Килърите” и не знае къде се намира.

Адвокат Николай Беров ясно заяви в залата, че няма смисъл да се бърза с делото, защото след една година щяло да има избори, да се смени властта и тези, които сега водят процеса да се окажат на пъдсодимата скамейка. Наглото изказване не предизвка никаква реакция у съдиите.

Защитата бави делото умишлено. Даказателствата за убийствата и рекета на престъпната група са толкова явни, че това е единствения начин да се отлагат присъдите, коментират юристи. Те са категорични също, че е очевидно желанието в делото да се вкара политически елемент. Викането на Сретен Йосич за свидетел е част от тази кампания, категорични са те.

Три убийства, рекет и изнудване са само част от обвиненията, за които Пешо Сумиста и групата му са изправени пред съда.

Защитата поиска да бъдат разпитани като свидетели и трима бивши шефове на полицията във Велико Търново. Те трябвало да осветят подробности около убийството на адвокат Лупов.

Защитата сама се вкара в капан, коментираха запознати. Според тях прокурорите ще попитат съответните началници, какво направиха след като Лупов е бил бит, заплашван и му е била запалена колата, за да го защитят от рекетьорите и убийците. Адвокатът е пускал жалби и лично се е оплаквал от тормоза в полицията през 2008 - 2009 г., но въпросните полицейски шефове не били си мръднали пръста да го защитят. Накрая той бил убит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7055 |19.05.2012 Викат В. Кюлева като свидетел срещу Килърите . 16| 6346 |07.05.2011 И. Баева: Цивилизационните различия са предизвикателство, което стои пред световните политици . 4| 5538 |10.12.2010 Цветанов: Готови сме за предизвикателствата от Шенген . 24| 5044 |03.12.2010 Викат Бърза помощ в съда за Сумиста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads