Реклама / Ads
3| 4978 |24.09.2012 НОВИНИ

По-висок риск на пътя, по-скъпа "Гражданска отговорност"

.
Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпне от догодина с 8-10% прогнозират застрахователите. Според тях причината за поредното поскъпване са по-големите материални и нематериални щети, които отчитат те.
 

Рискът за застрахователите става все по-голям, защото има повече пътуващи българи, а съдилищата дават по-високи обезщетения, пише в. "Монитор".

От началото на 2011 г. задължителната застраховка също поскъпна с около 5 на сто, като се очаква до края на годината цените на полиците да се повишат с още толкова.

Обхватът на „Гражданска отговорност" продължава да е проблем за страната, смятат застрахователите. В момента той е около 75 на сто. Това означава, че към една четвърт от автомобилите са без задължителната застраховка.

Обикновено през пролетта процентът леко се увеличава, защото някои хора решават да подкарат отново зазимените си возила. Изчисленията показват, че без задължителната застраховка годишно са приблизително 600-700 хиляди автомобила. Засега няма точни данни колко от тях действително не се използват, но собствениците им не са прекратили регистрацията им.

В калкулирането на цената на застраховката „Гражданска отговорност" участва и вноската в Гаранционния фонд, която се прави за всяка сключена полица. Така в един момент средствата в него могат да се окажат недостатъчни и да се стигне до увеличение на размера на вноската. В момента тя е 8,50 лв., но може да стане 10 лв. Така може да се стигне до ситуация, в която редовните водачи да плащат повече.

Огромният риск обаче е, че ако водач без „Гражданска отговорност" причини пътнотранспортно произшествие, Гаранционният фонд изплаща обезщетението на пострадалите. След това се отправя иск към виновния водач. Ако той не плати доброволно, фондът завежда дело и го осъжда. Така може да се стигне до ипотекиране на имуществото му. Ако става въпрос за сериозни суми, нередовният шофьор може да ги изплаща цял живот.

От известно време се обсъжда въвеждането на системата бонус-малус, чрез която водачите без произшествия ще плащат по-ниска цена на задължителната застраховка. Бизнесмени от бранша предполагат, че до 6 месеца след промените в Кодекса за застраховане тя ще бъде въведена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 5319 |18.09.2012 Кабинетът прогнозира по-високи доходи и по-ниска безработица . 83| 6092 |16.09.2012 Пенсионерите да издържат още малко. По-високи пенсии след април . 41| 22706 |11.09.2012 Арестуваха Криско с кокаин . 80| 5942 |21.08.2012 С 25% по-високи заплати в МВР? Заслужете си ги първо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads