Реклама / Ads
0| 6209 |19.01.2010 НОВИНИ

Високият бюджет на МВР - мистерия за обществото

.
Източник: Вяра Йовева
Тази констатация са направили експерти, работили над изследването на Институт "Отворено общество" - София и Програма Достъп до информация "Какво (не) знаем за МВР", съобщават от Отворено общество.
 

България отделя един от най-високите бюджети за МВР, но това силно контрастира с публичната информация за него на фона на европейската практика.

Авторите му твърдят, че по данни от 2008 г. страната ни отделя цели 3% от БВП за обществен ред и сигурност, а това е доста над средното за страните в ЕС, където полицейските органи се ползват с 1,8% от БВП.

Експертите сравняват България с девет други развити демокрации и достигат до извода, че тъкмо тя предоставя най-малко данни за това как нейната полиция харчи парите на данъкоплатците.

Предварителният етап на изследването обхваща 10 страни - Австралия, Австрия, Белгия, Германия, Дания, Канада, Люксембург, САЩ, Франция и Швейцария. Шест от страните са членки на ЕС, а четири - не са.

Всички 10 разглеждани държави публикуват бюджетна информация за МВР и полицията (вкл. бюджет на полицията и бюджетните разходи по пера), брой на служителите и разпределението им по региони и общ брой на подадени сигнали от граждани за извършени престъпления. 8 от 10-те разглеждани държави публикуват и данни за брой на подадените жалби от граждани срещу неправомерно поведение на полицаи.

От всички разгледани държави, Германия публикува най-много информация за работата на полицейските си органи - има данни по 16 от 18-те категории информация от изследвания списък. Следва Канада, която публикува данни по 13 от 18-те категории. Половината от страните публикуват данни по 12 от разгледаните 18 категории информация. Белгия и Люксембург публикуват данни по 10 от 18-те разглеждани категории. Австралия публикува данни по 9 от 18-те категории.

За сравнение - в България се поддържа информация в интернет само за една (1) от разглежданите категории, а именно - общ бюджет на МВР. По три други категории има еднократно публикувана информация на интернет страницата на МВР - бюджет полиция, разходи и приходи в бюджета на МВР. Тя обаче е дадена в твърде обобщени категории и не отговоря на систематичността и пълнотата на данните за бюджета на полицията, които се публикуват в останалите разглеждани държави.

Доверието на гражданите в полицията в България, страната, чиято полиция съобщава най-малко за себе си, е най-ниско, в сравнение с останалите разглеждани държави от ЕС. Според изследване на Евробарометър само 25% от българските граждани са склонни да се доверят на полицията. Германия и Дания са страните от ЕС, които публикуват най-много информация за МВР и полицията си в това изследване и в същото време техните полиции се ползват с най-високо обществено доверие в ЕС. В целия ЕС само полицията на Финландия има по-високо обществено доверие, а Дания и Германия са непосредствено на второ и трето място - Дания с 88% доверие на гражданите в полицията, а Германия - със 79%. Средното ниво на доверие за ЕС е 63%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4911 |21.12.2009 Предлагат 1,2 млрд. лева столичен бюджет през 2010-та година . 3| 5469 |16.12.2009 Приеха актуализацията на Бюджет 2010 . 7| 5635 |04.12.2009 Бюджетът на НЗОК като мобилен телефон - все по-тънък . 3| 5570 |02.12.2009 Парадокс! Намаляват БАН-ския бюджет с 10 млн; това не значело по-нисък бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads