Реклама / Ads
8| 2892 |06.10.2021 НОВИНИ

Висш мениджър: Фейсбук вреди на децата и отслабва демокрацията

.
Гигантът на социалните мрежи подхранва разделението, вреди на децата и спешно трябва да бъде регулиран. Това заяви пред Конгреса бившият високопоставен служител на Фейсбук Франсис Хоугън и призова американските законодатели да предприемат дълго отлагани действия.
 

Хоугън даде показания на Капитолийския хълм, след като предостави на властите и на „Уолстрийт джърнъл“ масиви от вътрешни проучвания, които разпалиха една от най-сериозните кризи във Фейсбук.

 

„Вярвам, че продуктите на Фейсбук вредят на децата, разпалват разделението и отслабват нашата демокрация“, заяви Хоугън пред подкомисията на Сената.

 

„Необходими са действия от страна на Конгреса. Те няма да решат тази криза без вашата помощ“, добави тя.

 

В показанията си бившата служителка отбеляза опасността от властта в ръцете на услуга, която е вплетена в ежедневието на толкова много хора.

 

„Компанията умишлено крие жизненоважна информация от обществеността, от правителството на САЩ и от правителствата по света“, се казва в изявлението на Хоугън.

 

Тя говори по-малко от ден, след като Фейсбук, неговото приложение за споделяне на снимки Инстаграм и услугата за съобщения УотсАп излязоха от строя за около седем часа, което засегна потенциално милиарди потребители и подчерта глобалната зависимост от услугите му.

 

„Ето моето послание за (главния изпълнителен директор на Фейсбук) Марк Зукърбърг. Времето, в което нахлувахте в личния ни живот, популяризирахте токсично съдържание и преследвахте деца и тийнейджъри, приключи“, заяви сенатор Ед Марки.

 

„Конгресът ще предприеме действия... няма да позволим повече на вашата компания да вреди на нашите деца, семейства и демокрация“, добави той.

 

Сенатор Ейми Клобучар заяви, че вижда в разкритията на информаторите отдавна необходимия тласък за раздвижване на Конгреса.

 

„Смятам, че е дошло времето за действие, и мисля, че вие сте катализаторът за това действие“, каза тя на Хоугън.

 

Американските законодатели от години заплашват да регулират Фейсбук и други социални медийни платформи, за да отговорят на критиките, че технологичните гиганти потъпкват личния живот, предоставят мегафон за опасна дезинформация и вредят на благосъстоянието на младите хора.

 

От Фейсбук контраатакуваха след разкритията на разобличилата ги Хоуган.

 

Хоугън „не е работила по въпросите на безопасността на децата или Инстаграм, нито е изследвала тези въпроси и няма преки познания по темата от работата си във Фейсбук“, написа в Туитър Анди Стоун, говорител на компанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3138 |05.10.2021 Newsweek: Продават се личните данни на милиард и половина потребители във Фейсбук . 5| 5005 |19.08.2021 КПКОНПИ проверява Соня Момчилова от СЕМ. Тя внесе уточнение във Фейсбук . 7| 7158 |04.08.2021 Комарницки: Проектоминистърът на правосъдието затвори фейсбука си, груба грешка ще е, ако получи мандат . 8| 11701 |27.07.2021 Д-р Първанова за Фейсбук ваксинацията на Борисов: Той отдавна е drama queen

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads