Реклама / Ads
24| 4179 |30.03.2023 НОВИНИ

Д-р Виткова: Трагедия! Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни

.
Източник: стопкадър, NOVA
Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента.
 

Това каза в студиото на „Здравей, България” по NOVA бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

 

Тя поясни, че не е ясно каква е производствената цена и надценката на медицинските изделия в България.

 

"Въпросът защо здравноосигурените лица доплащат хиляди за спешна операция да го отправим най-сетне към управляващите. Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, подчерта д-р Виткова.

 

Според нея здравноосигурителната вноска трябва да се увеличи. „Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва. Едно и също медицинско изделие струва различно в болниците. Причината е, че лечебните заведения се снабдяват с продукти  от много места.

 

На въпрос кой решава каква част от разходите за дадена операция се поемат от НЗОК и каква от пациента, лекарят каза следното:

 

„Касата е преценила, че толкова може да плати с парите, които разполага. Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи операцията с това, което осигурява НЗОК. Почти винаги се изисква доплащане от пациента”.

 

По думите й е много важно какви закони ще приеме новият парламент, за да може да бъдат поети подобни разходи с обществени средства.

 

„Да, доплащане ще има, но то трябва да бъде в рамките на разумното. Не най-тежко болният да плати най-много. В западните страни под 10% от общите разходи се доплащат  от джоба на болния. Във всяка клинична пътека трябва да бъде разписано какво покрива касата”, заключи бившият здравен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4053 |23.03.2023 Нов шамар от Евростат: България остава най-бедната държава в ЕС по разпределение на БВП . 1| 3005 |09.01.2023 Д-р Мими Виткова: Проблемите в здравната система са резултат от здравната реформа . 2| 3351 |24.12.2022 Трагедия! Трима млади загинаха при катастрофа в Шумен . 3| 11484 |01.12.2022 Трагедия! Намериха под Аспаруховия мост тялото на издирвания от Варна Йордан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads