Реклама / Ads
1| 3074 |31.05.2021 НОВИНИ

ВКС гледа делото за заличаването на партия „Възраждане“

.
Лидерът на ”Възраждане” Костадин Костадинов
ВКС гледа делото за заличаването на партия „Възраждане“. Припомняме, че на 24 февруари Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за разпускане на партия „Възраждане“.
 

Според обвинението партията с дейността си е нарушавала системно изискванията на Закона за политическите партии, но съдът не намери доказателства за това.

Държавата трябваше да заплати 1350 лева разноски по делото, а прокуратурата обжалва решението на първоинстанционния съд.

 

В хода на процеса бяха разпитани редица свидетели относно учредяването на партията. Една от тезите на държавното обвинение бе, че на учредителното събрание в Плиска не е имало необходимия брой учредители, което също не бе категорично доказано. В мотивите си съдът посочи, че при регистрацията на партията през 2015 година в съда е присъствал прокурор, който тогава не е възразил срещу регистрацията.

 

Преценката за регистриране на партията е е извършена още през 2015 година и тази преценка не може да се обжалва на база доказателства от същия период и със задна дата, заявява в решението си съдът.

 

Коментирайки делото още в началната му фаза, държавният глава Румен Радев заяви, че процесът трябва да остане чисто съдебен и добави, че не бива съдбата на "Възраждане" да се решава в нечия партийна централа, уточни "Евроком".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3689 |27.05.2021 Боршош: Делото за НДК беше атака срещу мен от един некадърен политик - Лиляна Павлова . 1| 2949 |26.05.2021 Започна делото на ЕК срещу ”АстраЗенека” . 3| 3136 |24.05.2021 Калоян Паргов: Делото на Светите братя е основа за духовното единение на славяните в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads