Реклама / Ads
14| 6118 |25.01.2016 НОВИНИ

Владимир Путин обясни защо критикува Ленин

.
Владимир Путин
По време на неотдавнашно заседание на президентския съвет по наука и образование Путин каза, че Ленин "заложи атомна бомба под сградата, която се нарича Русия, и тя после избухна". В Ставропол президентът даде разяснения за думите си.
 
Той разказа, че на времето между Ленин и Сталин е имало спор за това как да бъде изградена новата болшевишка държава. По думите му тогава идеите на Сталин били отхвърлени и държавата била изградена така че нейните участници да могат да излизат от състава на държавата. Именно това, каза Путин, "беше мина със забавено действие под зданието на нашата държавност" и това доведе до разпада на държавата.

Пред делегатите Путин напомни, че е бил редови член на КПСС и служител във "въоръжения отряд на партията" - КГБ. Той подчерта обаче, че не е бил "чак такъв идеен комунист", въпреки че до днес си пази партийния билет. Президентът призна, че все още много му харесват комунистическите и социалистическите идеи, но според него в СССР те са били приложени "далеч от това, което са казвали социалистите утописти".

Шефът на Кремъл изрази недоумение защо е трябвало да бъдат избивани приближените на императорското семейство и защо е трябвало да бъде скривано това престъпление. Той напомни и за ролята на болшевишката партия през Първата световна война, когато заради вътрешните борби за власт Русия е "загубила от победената страна".

Путин разкритикува и икономическата политика на СССР, но призна, че плановият подход е успял да съсредоточи ресурсите и да реши проблемите в здравеопазването, образованието и военната промишленост.

Накрая руският държавен глава прикани присъстващите "внимателно и обективно" да анализират историята, за да не се допускат в бъдеще вече допуснатите грешки.

Острите критики към Ленин, който все още е почитан от комунистите и много други хора в Русия, са необичайни за Путин, който досега винаги се е изказвал предпазливо относно руската история в опасение да не отблъсне избирателите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5422 |21.01.2016 Скандално! Путин одобрил убийството на Литвиненко? . 22| 5698 |20.01.2016 Путин покани евреите от Европа да се преселят в Русия . 17| 6173 |19.01.2016 Борисов: Правил съм психологически анализ на Путин и Ердоган . 11| 4547 |15.01.2016 Осъдиха условно Владимира Янева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads