Реклама / Ads
16| 5798 |18.10.2010 НОВИНИ

Влак дерайлира часове, след като излезе от ремонт

.
Шефът на БДЖ подаде оставка
 

Дерайлирали са три вагона на бързия влак "Чайка" от Бургас за София в района на гара "Септември", съобщиха от БДЖ.  Причината е немарливо направен ремонт само часове преди инцидента, който като по чудо се размина без жертви и пострадали.

172-мата пътници от влака ще бъдат извозени с автобуси. Основна причина за дерайлирането на влака е паднал капак на редуктор от локомотива. Това съобщи Пенчо Попов, изпълнителен директор на БДЖ. Вчера тренът е излязъл от технически текущ ремонт, което означава, че ремонтът не е извършен както трябва, уточни Попов. Огледът е показвал, че по време на движението няма технически грешки, извършени от локомотивния машинист и екипа на влака. Движението с ниска скорост е предотвратило по-сериозни щети и човешки жертви. Влакът се е движил с малка скорост при навлизане в гарата и поради това металният капак на редуктора, който се е откъртил от локомотива, е завлякъл само колелата на третия вагон и е довел до дерайлирането на последните три вагона. Минути по-късно самият Попов обаяви, че е подал оставка като шеф на БДЖ.

Frognews.bg
припомня, че това е вторият подобен инцидент в рамките на 2 седмици. На 4-ти октомври две композиции се блъснаха между гарите Драгоил и Драгоман, в следствие на което пострадаха 26 души. Малко след това Софийският административен съд призна, че 80 процента от влаковете на държавните железници са незаконни, тъй като нямат сертификат за техническа изправност и потвърди заповед на отстранения шеф на железопътната администрация Симеон Ананиев за спиране на тези локомотиви и вагони от движение.

БДЖ обаче обжалва пред Върховния административен съд, а от Министерството на транспорта и от железниците обясниха, че "ежедневно, дори ежечасно" се проверява техническата изправност на подвижния състав и няма никаква опасност при пътуването с държавния превозвач. Транспортният министър Александър Цветков дори каза, че ще предложи законови поправки, с които да отпадне сегашното изискване на пет години локомотиви и вагони да минават на основен преглед пред Института за железопътен транспорт за независима оценка на тяхната годност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4936 |13.10.2010 Г. Сефер: Доган няма да излезе в пенсия . 2| 4747 |17.06.2010 Н. Младенов: Без иновации трудно ще излезем от кризата . 2| 6942 |29.12.2009 Човек на Златко Баретата излезе от ареста . 21| 4745 |13.08.2009 Бойко Борисов: Заедно да излезем от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads