Реклама / Ads
0| 4397 |28.11.2019 НОВИНИ

Властта на Вучич форсира руското влияние в Сърбия

.
Владимир Путин награди Ал. Вучич с едно от най-високите държавни отличия на Руската федерация Източник: БГНЕС
Когато става въпрос за руското влияние в Западните Балкани, Сърбия е най-достъпната държава. Преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич през 2012 г., двустранните отношение между Сърбия и Русия във военната област бяха на далеч по-ниско равнище, твърди доклад на Пентагона.
 

След 2012 г. СПП предприе стъпки за развитие на военното сътрудничество с Русия, пише в доклада, цитиран от БГНЕС. Тогава е подписан договор за стратегическо сътрудничество през ноември 2013 г.

 

От 2014 г. насам Сърбия участва в съвместни военни учения с Русия два пъти годишно и получава военно оборудване.

 

„За да се противопостави на международната изолация, която последва след незаконното анексиране на Крим през 2014 г., Русия започна да демонстрира засилен интерес към развитието на военното сътрудничество със Сърбия. Същата година се проведе първото военно учение "Срем 2014", в която участваха над 400 представители на военновъздушните сили.

 

По-късно сръбската армия участва за първи път в танковите учения на Международните военни игри в Русия, което продължи и през следващите години”, се подчертава в доклада.

 

От 2012 г. единствено Сърбия от държавите в Западните Балкание е закупила руско въоръжение на стойност над 1 млн. долара. Сърбия единствена сред държавите от региона сътрудничи с Русия и в разузнавателната дейност.

 

В открити информации за посещението на секретаря на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев през октомври 2016 г. бе свързано с факта, че двама руски разузнавачи, заподозрени за намеса в метежа в Черна гора, бяха депортирани от Сърбия.

 

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и президентът на Сърбия Александър Вучич на среща през април 2018 г. се договориха да продължат сътрудничеството и дейностите в областта на сигурността и разузнавателния сектор.

 

Русия демонстрира намерения да измести влиянието на ЕС и САЩ в Западните Балкани и да огрании авторитета на НАТО.

 

Ключът в стратегията на Русия е да обърне общественото мнение срещу евроатлантическата интеграция. Русия използва различни инструменти, включително икономическа помощ, дипломатическа подкрепа, енергийна зависимост и целенасочена информационна кампания и дезинформация.

 

„САЩ и Европейският съюз не могат да си позволят амбивалентност в Западните Балкани, защото подобно отношение отваря вратите за вредното руско влияние.”

 

„Има достатъчно примери за руско вредно влияние, включително опитът за държавен преврат в Черна гора и агресивна руска дезинформационна кампания срещу референдума в Северна Македония за смяна на името.”

 

В доклада на Министерството на отбраната на САЩ за руското влияние в Северна Македония се твърди, че отбранителната политика на страната е съобразена с членството в НАТО. Северна Македония избягва дейности в областта на сигурността, свързани с Русия.

 

Босна и Херцеговина и Северна Македония са в процес на отказ от наследеното руско военно оборудване.

 

„Това дава възможност САЩ да станат техен партньор”, смятат американските анализатори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4206 |24.11.2019 Пореден протест срещу Вучич в Белград . 4| 4922 |14.11.2019 Радан Кънев: С пари от ЕС властта подкупва медии . 4| 7864 |11.11.2019 Анна Заркова: Криминалните авторитети във властта искат лично да управляват . 3| 5015 |07.11.2019 Властта обеща коледни добавки за пенсионерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads