Вносно свинско компенсира спада след африканската чума
Причината е спадът на производството с над 20 % на българско прясно месо след епидемията от африканска чума. Заради заразата у нас бяха унищожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация.
Според производителите, в момента търговците компенсират недостига в родното производство с нискокачествени продукти от резервите на Испания, Унгария, Франция и Германия.
Христо Стойков, директор на свинекомплекс: "Световните икономики имат такива големи складове, в които съхраняват меса, когато са били трудни времената, за да могат да държат добра цена, изкупуват месото и го складират. Сега в момента ги отварят и зареждат пазари като нашия. Това са меса, които са дълбоко замразени и никой не може да каже колко са стояли".
В повечето русенски магазини се наблюдава спад в продажбите на свинско месо. Има и магазини, които изобщо отказват да зареждат.
Стела Генчева, продавач в хранителен магазин: "Снабдявахме се с месо от русенска фирма, производител на месо, сами си отглеждаха прасетата и вече не зареждаме от тях, понеже ги затвориха и им унищожиха прасетата".
От началото на годината Агенцията по безопасност на храните е извършила над 1 000 проверки на хранителни магазини в цялата страна. Не са констатирани нарушения, но от Агенцията съветват потребителите да следят етикетите.
Д-р Георги Дяков, директор на БАБХ-Русе: "На етикетите, които са с данни за потребителя, е уточнено какъв е произходът на месото, какъв е видът, каква е цената му.
След африканската чума по свинете русенци предпочитат да пазаруват пилешко месо и риба.
Моля, подкрепете ни.