Реклама / Ads
0| 3826 |23.02.2017 НОВИНИ

Военният министър Янев: Не е имало 100 поръчки на прокурор

.
Стефан Янев
Не е имало 100 поръчки на прокурор, заяви служебният военен министър Стефан Янев. Проверени са 100. В 45 има нарушения е установила проверката в Министерството на отбраната. По 9 от тези процедури има индикатори, с които се занимава прокуратурата. 36 процедури са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция.
 

Министърът изнесе случай на късно утвърждаване на годишния план за обществени поръчки и коригиране на плана за строителство. Поръчка за доставка на храни и напитки е стартирала през август, когато срокът за изпълнение на договора е изтекъл. Договори за ремонт на техника без контрол за изпълнение подписан. От август 2015 г. досега са доставяни храни и напитки за МО без обществена поръчка. Похарчени са по този начин бюджетни средства на стойност няколко милиона лева.

 

През 2016 г. договорът за доставка на акумулатори за половината сума са доставени. За останалите не е ясно кога ще бъдат доставени.

 

В друг случай 5 договора за доставка на автомобилни гуми като 15-18% не са доставени и МО не е приело действия да си възстанови авансово преведените суми. Неизгодни договори за доставка на сим карти и електрическа енергия, забавяне на доставки на облекла също са сред констатациите на проверката.

 

Министерство на отбраната прави усилия да денонсира финансовата част в концепцията за охрана на въздушното пространство.

Концепцията за съвместна охрана на въздушното пространство беше предложена от екипа на министър Ненчев и според нея трябва да си плащаме на чужди ВВС за това. Концепцията е погрешна, обяви служебния министър.

 

Той обясни, че българските ВВС ще имат водеща роля в съвместната охрана и няма да се плащат пари за нея. Припомняме, че именно тази концепция беше причина за оставката на бившия командир на ВВС ген. Румен Радев и включването му в президентските избори. Янев разясни, че ангажиментите за натовско присъствие в Черно море е договорено още през 2014 г. по време на срещата на върха на НАТО в Уелс.

 

Стефан Янев отправи предупреждения към хората в публичното пространство, които се изказват по темите за охрана на въздушното пространство и НАТО, защото по думите му „сме на ръба на класифицираната информация. Може да си докараме главоболие. Не е лесно по тази темата да намерим точни кратки и смислени изречения да предадем това, за което става дума".

 

Подготовката за концепция за съвместната охрана, която е финализирана през февруари м.г. и на 23 февруари е изпратена в НАТО като след това е минала съвет по отбраната и тази копцепция е дълбоко погрешна в един аспект и той е финансовият.

Във финансовата част на концепцията е заложена грешна философия като при осъществяването на ер полисинга на Балтийските държави, които нямат собствена авиация и още след приемането им в НАТО е решено ер полисингът да се осъществява от други държави.

 

Страните домакин, получавайки такъв тип подкрепа, се задължават да поемат финансите на разходи за горива, издръжка на самолетите и предоставяне на базисни услуги на летищата. Тази цялата философия е изпратена през февруари и за да е по-силен ефектът се изпраща същата концепция на Полша и когато представители на Полша пристигат поставят въпроса къде са им хотелите, сим картите и автобусите. Ние нямаме тези пари и започват идеите как да се реши този въпрос, защото стъпваме на грешна концептуална основа.

 

Като първа стъпка сме информирали контраадмирал Михайлов, който е инструктиран да подчертава, че поддържаме концепцията в оперативната част, но не и във финансовата част. Поставил съм задача на щаба на отбраната и правна дирекция да денонсираме финансовата част пред съюзниците. Но при Полша трябват повече дипломатически усилия да се преодолеят очакванията в тази посока.

Миналата година българските ВВС изпълняват тази задача съвместно за една седмица. Тази задача ние изпълняваме само съвместно, другите тренират с нас, но ако се стигне за решаващи действия в системата за ПВО на НАТО, то решаващите действия ще бъдат от българските ВВС.

 

Янев коментира и увеличеното присъствие на НАТО в Черно море. Член 4 от ЗОВС  отбраната е наша отговорност и се изпълнява съвместно със страните членки на НАТО. Увеличаването на присъствието означава повече учения. Брой кораби приблизително еднакви. Такъв тип учения се провеждат от години и това се прави регулярно. Страните извън Черноморския басейн се съобразяват с конвенцията от Монтрьо.

 

Мерките за засилено черноморско сътрудничество са дадени за разработване на срещата в Уелс 2014 г. в последствие след като се работят през различните органи на НАТО следващият крайъгълен камък във взимането на решение е срещата на върха във Варшава и след Варшава можем да кажем, че сме в режим на прилагане.

Практически от военните органи се казва какво следва да се случи. Това включва интензивност на военните учения и повишаване на съвместимостта и ситуационната осведоменост. Няма нищо ново и наистина е така. В политическото пространство чухме реакция на Русия, но генералният секретар на НАТО говори за точно калибрирани усилия дефанзивни маневри и обмен на информация между НАТО и Русия.

 

Служебното правителство като предходните работи в една и съща посока както споменах на срещите на върха. Не се различаваме по нищо от останалите страни членки, каза Янев, цитира bTV.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4807 |23.02.2017 Герджиков и вътрешният министър заплашили Г. Костов . 4| 3884 |21.02.2017 Прокуратурата установи множество пропуски на здравния министър . 0| 4320 |21.02.2017 Министър Костова: Проблемът с мръсния въздух е национален . 6| 7800 |19.02.2017 Ген. Попов: Бих станал министър, ако има стабилно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads