Реклама / Ads
2| 2515 |14.03.2024 НОВИНИ

Военният министър на Великобритания призова разходите на страната за отбрана да бъдат увеличени до 3% от БВП

.
Военният министър на Обединеното кралство Грант Шапс Източник: БГНЕС
Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс призова военните разходи на страната да бъдат увеличени до 3% от нейния БВП по време на дебат относно британските въоръжени сили, предаде ДПА.
 

По време на визитата си в Полша Шапс настоя за включване на 3% като цел в предизборната програма на неговата управляваща Консервативна партия, акцентирайки, че лично иска "по-голям бюджет“.

 

Вестник "Дейли Мейл“ твърди, че той освен това е призовал за реформиране на военния набор, включително да се премахнат някои медицински условия за прием във въоръжените сили и да се отмени забраната за войниците да бъдат с бради.





"Отбраната е най-добрият начин да се защитим от военен конфликт. Трябва да го покажем на противниците си. Затова и съм в подкрепа на [цел от 3%]. Живеем в по-опасен свят, [руският президент Владимир] Путин напредва на фронтовата линия“, алармира Шапс.

 

Изследване на британския Обединен кралски институт за отбранителни изследвания (The Royal United Services Institute) през 2022 г. предположи, че увеличение на разходите за отбрана до 3% от БВП до 2030 г., както предложи тогавашното правителство на премиерката Лиз Тръс, ще изисква 157 млрд. лири допълнителни разходи през следващите осем години.

 

Желанието на Шапс следва искане на високопоставени служители в правителството разходите за отбрана незабавно да се увеличат от 2,27 на 2,5%.





Публикуваният миналата седмица бюджет не предвиждаше нови средства за отбрана въпреки притеснението за състоянието на британските въоръжени сили и въпреки поетия от кабинета ангажимент да се отделят 2,5% от БВП за армията "веднага, след като икономическото положение го позволи“.

 

Решението генерира критика от някои среди, включително от бившия началник-щаб лорд Стиръп, който алармира във вторник, че "никак не е разумно“ основаването на военните разходи върху финансовия климат, а не върху заплахите за националната сигурност.

 

Шапс също коментира, че иска промени в процеса на кадрови подбор, в чиито днешни рамки кандидатите чакат повече от година преди да започнат обучение, докато повече хора напускат въоръжените сили от онези, които се присъединяват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2724 |14.03.2024 Служителите на австрийския филиал на Lufthansa стачкуват . 5| 2519 |14.03.2024 Ректорът на СУ: Патриарх Неофит ще остави неизличима диря в академичния живот. Той беше човек, отворен към знанието . 0| 2698 |14.03.2024 НОИ: За първите два месеца общите разходи на ДОО са се увеличили с над 500 млн. лв. спрямо миналата година . 9| 2483 |14.03.2024 Военният министър в оставка ще отчете работата си по време на своя мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads