Реклама / Ads
3| 5374 |11.12.2007 НОВИНИ

Военните с апетити към ДАНС, МВР се дърпа - не били профита

.
Военното разузнаване и военното контраразузнаване са хвърлили око на шефските места в Държавната агенция „Национална сигурност". Това съобщиха за Frognews.bg депутати.
 
В момента се водела яростна битка между лобитата на МВР и военните разведки за позиции в т.нар. „българско ФБР". С едни гърди в надпреварата повели военните, които били подпомагани активно от руското ГРУ (Главно разузнавателно управление). Руснаците имали здрави стари връзки, а и част от служителите на военното ни разузнаване били възпитаници на руските спецакадемии. Други пък от години били в агентурни отношения с разведките на Москва, твърдят хора от тихия фронт. Дори фаворитът за директор на новата служба Петко Сертов, секретар на Съвета по сигурност в кабинета, бил в тесни контакти с нашите от служба „Информация", както се наричат сега разузнавачите с военни пагони. Те били в момента най-привилегировани по отношение на проследяването и подслушването, тъй като, когато е застрашена националната сигурност, не се искало разрешение от съда за следене. Поради липсата на контрол обаче не било ясно дали не се злоупотребява с неограничените правомощия. Освен това всички агенти на военното ни разузнаване досега остават скрити и техните досиета никой не е отварял. В средите е известен случай от 1990 г., когато шефовете на РУМНО обявили, че е станала авария в службата и са унищожени стотици секретни папки. Досега никой не е проверявал така ли е и какво всъщност се е случило.

Лобито на МВР се опитва да убеди премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов, че военните досега никога не са работили по разкриване на корупция, защото са имали съвсем други задачи.

Много вероятно е ДАНС да се настани в новата сграда в района на Военната академия „Г.С. Раковски". Тя била построена за нуждите на военното контраразузнаване, но понеже то влиза в състава на новата формация, било логично агенцията да се задоми в центъра на София, далеч от външни погледи, но в шикарна паркова обстановка.

Специална комисия в парламента да контролира действията на Държавната агенция „Национална сигурност", поискаха по време на дебатите в парламента от опозицията. Тя трябвало да бъде оглавявана от представител на партиите, които не са на власт, за да не е свързан с управляващите. Това бил единственият начин за обществен контрол на новата агенция.

ДАНС е второ МВР, което се създава, за да може да бъде изолиран Румен Петков, вместо да му се поиска оставката, заяви от трибуната лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него България, която била най-бедната държава в Европа, щяла да издържа две паралелни структури с парите на данъкоплатците. Това е пълен абсурд, отсече Костов.

Мнозинството в НС обаче не се трогна от неговите думи, нито от забележките на съпартиеца му ген. Атанас Атанасов, че ДАНС не бивало да има права да задържа до 24 часа. Всъщност аргументите не бяха и много сериозни, признаха депутати от опозицията.

При изпълнение на служебните си задължения органите на агенцията ще могат да използват физическа сила и помощни средства като белезници, палки, гумени, пластмасови и шокови куршуми, устройства за спиране на превозни средства и за отваряне на помещения, гласуваха депутатите. Глоба от 500 до 1000 лева ще плаща всяко длъжностно лице, което възпрепятства работата на агентите от ДАНС. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4924 |11.12.2007 Симеон призова депутатите си да не се карат с бившите си колеги . 1| 7741 |11.12.2007 Лондонски зоолози заснеха за сефте пустинен Мики Маус . 1| 8359 |11.12.2007 За стачкувалите училища – 4 дни пролетна ваканция, за останалите - 7 . 2| 4895 |11.12.2007 Терористичен акт взе над 50 жертви в Алжир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads