Реклама / Ads
163| 10712 |15.03.2011 НОВИНИ

Война дали Ванга е светица или сатана

.
Кратко описание Източник: източник
"Ванга е светица" и "Ванга е вещица" се чува в люти спорове вече няколко дни в общественото пространство. Основни изразители на двете тези са Нешка Робева и йеромонах Висарион.
 

След участието си журито на „Байландо” Нешка Робева отново е медийна звезда. Гостувайки в различни телевизии тя громи неуморно Светия синод за нападките срещу Ванга. Първо в ТВ-7, а след това в и по Нова телевизия във вторник известната специалистка по художествена гимнастика, влезе в остър спор с представители на Българската православна църква. Тя защитаваше безстрашно Ванга и добрините, които тя е сторила. Твърдеше, че българската пророчица от Рупите винаги е вярвала в Господ и е помагала безкористно на хората. Не преведе обаче нито един пример как Ванга е помогнала на българите или България, за което питаха свещеници.
На свой ред свещенослужителите от БПЦ обясняваха, че Ванга може и да е помогнала на отделни хора, но е използвала внушения, присъщи за Дявола. Отец Силвестъ от Сливен, попита Робева, защо тя смятя, че е вездесъща по въпросите на църквата и не приема мнението на православния канон. Все едно аз да ви уча как да тренирате гимнастички и какви методики да изполвате в тренировъчния процес, учуди се отецът.


Йеромонах Висарион

Поводът за поредния разгорещен спор през последните дни бе книгата на йеромонах Висарион от Зографския манастир, в която той обявява Ванга и Дънов за хора, по-близки до магьосничеството, отколкото до християнската вяра. Стигна се дори до предложение Ванга и Дънов да бъдат отлъчени от църквата. Оказа се, че всъщност създателят на Бялото братство е анатемосан от БПЦ още в началото на века.

В интернвет веднага се завързаха спорове коя от страните е права. Мнозина защитават категорично Ванга и Учителя Дънов и смятат, че Църквата не изразява мнението на хората, а робува на някакви църковни догми. Други пък, въпреки, че признават стореното от петричката пророчица, се учудват защо точно Нешка Робева изниква всеки път, когато стане дума за Ванга, сякаш има запазен патент по темата.

„Бог праща злини, чуми, бедствия, смърт, а Ванга и Дънов бяха тези, които ни помагаха да се отървем от бича”, коментират последователи на двамата лечители. Хората смятат, че църквата не оказва помощ на нуждаещите се, не може да им помогне в болест и беда, докато Ванга и Петър Дънов са били водени изцяло от тази идея.

Църквата има мисия преди всичко да учи и да проповядва, а не да е социална служба, реагираха свещеници.
„Ванга навреди на българската духовност и тя не бива да бъде почитана от християните“, категоричен е отец Силвестър. Тя говорела не с Бог, а с демоните, защото Божественото било винаги открито.

На свой ред Нешка Робева контрира, че противниците на Ванга нямат право да говорят от името на Бога. „Леля Ванга беше носител на изключителен интелект, недостъпен за много свещеници.” Преди ден, пак по ТВ 7 Робева стигна още по-далеч и нарече критиците на Ванга „партийни секретари на вярата и хора на омразата!“ След това допълни: „Не сте вие онези, които ще я канонизират в светец. Това го е сторил народът.“

Във форумите обаче има и гласове, които питат, кои са истинските пророчества на Ванга, защото в различни сайтове, много от тях руски, се пишели невероятни глупости и твърдения, които уж била казала Ванга. Името й било използвано от очевидни шарлатани, които злоупотребявали с болките и мъките на хората. Последният хит е, че Ванга е предсказала аварията в атомната електроцентрала в Япония.


Учителят Дънов

Дъновизмът е окултно лъжеучение, а "феноменът от Петрич" не е нищо повече от една съвременна магьосница. Това пише в официалния сайт на Българската православна църква. Поводът е представянето на книгата на зографския йеромонах Висарион в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий". Прецедент е обаче новината да се помести не в сайта на храма, а в този на Българската патриаршия, която винаги досега е премълчавала въпроса за църковния статут на Ванга.
Досега Светият синод никога не е обявявал официалната си позиция относно феномена Ванга. А подобни запитвания е имало многократно през годините, но ясна и недвусмислена позиция за произхода на дарбите на Ванга са заявявали само отделни богослови, не и епископи от името на цялата църква, припомня сайтът „Двери на православието”.

Последно архиереите умували над такова питане на юнското си заседание миналата година, но така и не оповестили някакво становище.
"Нямаме становище в синода за Ванга, но никой от нас не смята, че тя може да бъде светица", заяви Ловчанският митрополит Гавриил вчера. Пловдивският Николай директно оповести: “Аз не признавам Ванга, за мен тя е сатанински феномен. А Дънов е отлъчен от църквата през 1916 г. и мнението ни за него и до днес не е променено.”

Неясната позиция на Светия синод обърква не само миряните - преди месец свещеникът от Петрич отец Ангел Кочев обяви: "Ванга трябва да бъде канонизирана за светица."
Водачът на Бялото братство Андрей Грива коментира, че обявяването на братството от йеромонах Висарион за лъжеучение, е вмешателство в устоите на българина. По думите му за това свидетелства и намесването на името на апостола на свободата Васил Левски.

Ванга не е светица според анкетата сред 600 души, проведена в църковния сайт "Двери" преди месец. 81,14% не я смятат за такава, а 10,73 на сто от хората са заявили, че църквата трябва да я канонизира. 8,13% са заявили, че нямат мнение по въпроса.

Появиха се и коментари в мрежата, че скандалът е провокиран нарочно, за да измести темата за безобразното повишаване на цените и най-вече на цените на претролните продукти. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 6370 |14.03.2011 Църквата клейми Ванга и Дънов . 6| 5793 |11.03.2011 Еколози във война със защитници на "Натура 2000" . 8| 5393 |08.03.2011 Животновъди обявиха война на Борисов . 44| 4872 |07.03.2011 Първанов: Лесно е да се спечели войната, трудно е да се спечели мирът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads