Реклама / Ads
7| 9822 |01.04.2023 НОВИНИ

Война на дронове

.
Дроновете се използват все повече във военни конфликти Източник: БГНЕС
Постоянното бръмчене на дронове в небето сред рева на артилерийски огън се превърна в част от ежедневието на войниците на фронтовата линия в Украйна. Дроновете - малки по размер и често евтини - имат капацитета да локализират войници и боеприпаси, да хвърлят бомби и да предоставят по-добра визуализация на случващото се на бойното поле.
 

И през годината, откакто Русия влезе в Украйна, те се превърнаха в неразделна част от войната, като и двете страни играят игра на „котка и мишка“, за да видят кой може да предложи най-добрата технология и тактика.

 

Въпреки че Русия разполага с много по-големи ресурси - както по отношение на войници, така и на оборудване - Киев вярва, че иновациите в дроновете са една област, в която може да започне да наваксва на  Москва.

 

За д-р Дейвид Джордан, съдиректор на Института за въздухоплаване и космическо пространство на Фрийман в Кралския колеж в Лондон, Украйна е имала „по-голяма полза“ от дроновете в сравнение с Русия, тъй като те са действали „мигновено“ с разузнавателната информация в реално време, получена от данните на UAV .

Английският MailOnline разглежда сравнението на различните украински и руски дронове.

 

Украйна

 

Bayraktar TB2
 
Украйна използва произведените в Турция дронове Bayraktar TB2 от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари миналата година.
 
Дронът е дълъг 6,5 метра, има максимално тегло при излитане от 650 килограма - почти половината от теглото на ракета - и може да лети почти 24 часа, докато е оборудван с камери и до четири бомби с лазерно насочване.
 
Може да се използва и за мисии за разузнаване и наблюдение - а неговата 24-часова батерия означава, че може да бъде много ефективен при събирането на данни за дълъг период от време.
 
Дизайнерът на безпилотните самолети Bayraktar, Селчук Байрактар, който управлява истанбулската фирма Baykar заедно с брат си Халук, каза, че дроновете са показали как технологията революционизира съвременната война.
 

Аеророзвидка R18
 
Произведеният в Украйна дрон „октокоптер“ R18 е в състояние да хвърля експлозиви с тегло до 5 кг върху целите си

 

Той има обхват до 4 км и е проектиран за пълна визуална стелт на тъмно с термовизионни камери, което означава, че през нощта украинските сили са в състояние да забележат руски войски и машини, без дронът да бъде забелязан.
 
Украинският дрон R18 се произвежда от Aerozvidka - организация, която започна преди осем години като група ентусиасти на дронове, които видяха потенциал за технологията на квадрокоптерите във войната. Сега групата работи в тясно сътрудничество с украинските сили. Дронът е изиграл много важна роля в операцията в Киев.

 

DJI Mavic
 
Както Русия, така и Украйна са използвали малки и евтини търговски модели дронове по време на войната - особено Киев с неговия UAV DJI Mavic, който струва около £1700.
 
Десетки дронове DJI Mavic, създадени от китайската компания DJI, бяха дарени от украинци, за да бъдат използвани от техните военни в битката срещу Русия.
 
Украинската армия призоваваше гражданите да дарят своите хоби дронове и да се включат доброволно като опитни пилоти, за да ги управляват - и сега обществеността е сформирала доброволчески отряд за дронове.

 

Switchblade 300
 
Съединените щати изпратиха на Украйна около 700 безпилотни летателни апарата Switchblade, които могат да кръжат над бойно поле, преди носът да се гмурне надолу към целите си и да експлодира като ракета.
 
Безпилотните самолети-убийци Switchblade, произведени от американската компания AeroVironment, са сравнително лесни за използване и могат да бъдат много ефективни при атак.

 

Русия

 
Шахед-136 - ребрандиран на Геран-2 от Русия
 
Руските сили са използвали произведените в Иран безпилотни самолети Shahed - които Москва преименува на Geran-2 - във войната.
 

Снабдени с експлозиви, БПЛА Shahed могат да бъдат предварително програмирани с GPS координатите на целта. Те са известни като самоубийствени дронове, защото се насочват към цели и експлодират при удар като ракета.
 
Дроновете като Shaheds се наричат ​​от военните боеприпаси, защото когато се използват на къси разстояния, те могат да кръжат над дадена област и след това да ударят цел по команда на оператор.

 

Според ирански данни Shahed-136 има размах на крилете 2,5 метра, дължина 3,5 метра и тегло приблизително 200 килограма. Задвижва се от двигател с мощност 50 конски сили и максимална скорост от 185 км/ч (114 мили/ч).
 

Кронщадски Орион
 
Руският БПЛА „Орион“ беше приветстван от Кремъл като техния най-добър ударен безпилотен самолет поради своите „подобни на изтребител“ способности.
 
Orion е дрон със средна надморска височина и дълъг полет с максимална надморска височина от около 25 000 фута и може да остане във въздуха до 24 часа.
 
Той може да се движи със скорост до 120 мили в час и може да носи до 250 кг оръжие, което включва общо четири авиобомби и управляеми ракети.

 

Орлан-10
 
Кремъл твърди, че руските сили разполагат с повече от 1000 малки, многофункционални дронове Орлан-10, които използват за разузнаване, насочване, заглушаване и прихващане на мобилни телефони.
 

Дронът влезе във войната рано и оттогава Русия го използва за атака на украински военни активи и за въздушно разузнаване.

 

Елерон-3СВ
 
Русия разработи своя дрон Eleron-3SV през 2013 г. и той беше използван в Украйна за провеждане на разузнавателни мисии през деня и нощта.
 
Дронът, който струва около £130 000, има работен обхват от 15 мили и може да остане във въздуха два часа на максимална надморска височина от три мили.
 

По Mail online

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2799 |01.04.2023 ООН: Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от Студената война насам . 14| 4124 |31.03.2023 Христо Казанджиев: Газовата война щеше да е спечелена по-рано, ако бг-политици не адмирираха геополитиката на Русия . 14| 3286 |30.03.2023 Нобелистът Муратов: Путин рекламира ядрената война като храна за домашни любимци . 10| 3559 |29.03.2023 Тони Николов: Във Франция върви една революция, опасенията са да не стане гражданска война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads