Реклама / Ads
37| 5760 |01.09.2013 НОВИНИ

Война ще има!

.
Барак Обама
Война ще има - в неделя, идната седмица или септември, заяви президентът на САЩ Барак Обама в специално изявление за Сирия в 17,15 ч. по Гринуич (20,15 ч. българско време).
 

За речта му съобщи АФП като се позова на сътрудник на Белия дом. Съобщението беше направено, след като президентът заседава повече от 2 часа със съветниците си по националната сигурност, съобщава 24 часа.

Държавният глава на САЩ бе категоричен, че кръвопролитията в Сирия и геноцидът срещу мирното население трябва да бъдат спрени. В кратката си реч президентът направи резюме на ситуацията в Сирия и обоснова защо се налага военна намеса на великите сили. Обама подчерта, че САЩ ще направят своя решителен удар независимо дали бъдат подкрепени от останалите страни в НАТО и че са готови да действат без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.
 

Държавният глава се обърна към Конгреса на САЩ с молба да бъде подкрепен в усилията му са регулиране на сирийската криза и своевременната намеса срещу продължаващото кръвопролитие на гражданската война.
 

Сирийската армия е готова за потенциални чуждестранни удари срещу страната и държи „пръст на спусъка", каза премиерът Уаел Халки в коментар, излъчен по държавната телевизия, съобщи АФП. „Сирийската армия е напълно готова, пръстът й е на спусъка, готова да посрещне всяка трудност и сценарии, който те искат да реализират", заяви той, прочитайки изявление по телевизията.
 

Междувременно инспекторите на ООН за химическите оръжия пристигнаха в Холандия, където е централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (OIAC), предаде АФП. Самолетът им се приземи в 15 ч. по Гринуич (18 ч. бълг. време) на летището на Ротердам. Говорителят на организацията Майкъл Луън обясни, че взетите от Сирия проби ще бъдат разпределени в половин дузина лаборатории по света в страни, които не са политически ангажирани със сирийската криза.

 

Всяка проба - била тя от почвата, водата или от кръв - ще бъде разделена на две и всяка част, - и изпратена в различна лаборатория, за да бъдат резултатите надеждни, което според Майкъл Луън ще отнеме най-малко две седмици. Според Вашингтон 1429 души, от които 426 деца са загинали при химическа атака, отговорността, за която САЩ хвърлят на сирийския режим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5590 |20.08.2013 Посланик Ел Шинауи: Египет не е на ръба на гражданска война . 18| 5749 |07.08.2013 Хасан Адемов: Никой не печели от война между институциите . 43| 5860 |16.07.2013 Западът искал коалиция ГЕРБ-БСП заради предстояща война с Иран . 3| 5654 |07.07.2013 Двойна избирателна активност във Варна спрямо първия тур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads