Реклама / Ads
0| 2465 |10.05.2024 НОВИНИ

Войната в Газа: Нетаняху заяви, че Израел може да „остане сама“, ако САЩ спрат доставките на оръжие

.
Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху коментира, че Израел може да „остане сам“, след като САЩ предупредиха, че доставките на оръжие могат да бъдат спрени, ако той нареди пълномащабно нахлуване в Рафах в Газа.
 

Хиляди хора вече избягаха от южния град, след като израелските военни започнаха така наречената „ограничена“ операция в понеделник.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън неколкократно предупреди срещу операцията, като заяви, че тя ще премине „червена линия“. Но Нетаняху отхвърли американското предупреждение, като заяви, че Израел ще продължи да се бори.

 

„Ако се наложи... ние ще останем сами. Казвал съм, че ако е необходимо, ще се борим с нокти", заяви министър-председателят.

 

За да отхвърли предупрежденията на САЩ, Нетаняху се позова и на войната от 1948 г., когато новосъздадената държава Израел е нападната от коалиция от арабски държави. „Във Войната за независимост преди 76 години ние бяхме малцина срещу мнозина“, каза той „Ние нямахме оръжия. Имаше оръжейно ембарго за Израел, но с голяма сила на духа, героизъм и единство помежду ни - ние победихме.“

 

Въпреки коментарите на Нетаняху, неговото правителство е подложено на натиск, след като САЩ спряха доставката на 1800 бомби с тегло 2 000 либри (907 кг) и 1700 бомби с тегло 500 либри поради опасения, че те могат да причинят смърт на цивилни в Рафах.

 

В интервю за CNN в срядаБайдън отиде още по-далеч, като заяви, че ако нападението продължи, той ще спре допълнително доставките на артилерийски снаряди и други оръжия. „Ще бъдем силни и ще постигнем целите си“, добави той. 

 

Йоав Галант, министър на отбраната на г-н Нетаняху, отхвърли предупрежденията на САЩ, като заяви, че „както враговете, така и ... най-добрите приятели“ на Израел трябва да разберат, че страната му „не може да бъде покорена“.

 

Коментарите дойдоха часове след като ООН съобщи, че повече от 80 000 души са избягали от Рафах от понеделник насам в условията на постоянни бомбардировки и израелски танкове, разположени в близост до населените места.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4564 |10.05.2024 Мицкоски след думите на Главчев: Ще чакаме да дойде някой разумен, с когото да разговаряме . 2| 2402 |10.05.2024 От ЦИК призоваваха за спокойствие и обещаха изборни резултати в срок . 26| 4231 |10.05.2024 "Маркет линкс": Ако изборите бяха днес, "Има такъв народ" не влизат в парламента . 0| 2483 |10.05.2024 Овощари настояват за спешни мерки срещу градушките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads