Реклама / Ads
0| 3335 |17.03.2022 НОВИНИ

Ден 22 от войната в Украйна: Руските сили продължават да напредват, Зеленски обяви приоритетите си в преговорите

.
Източник: БГНЕС
Руските сили продължават да напредват в 22-рия ден от инвазията си в Украйна. Това сочи последният анализ на мозъчния тръст Институт за изследване на войната. Нахлуващите войски ”се сблъскват с нарастващи трудности при заместване на бойните загуби”, се казва в доклада, като се отбелязва смъртта на четвърти руски генерал.
 

В обръщение към украинския народ президентът Зеленски заяви, че загубите на руските сили са по-големи, отколкото във войните в Сирия, Афганистан и Чечня.

 

В доклада на мозъчния тръст се казва още, че Русия премества в региона резервни войски от Армения и непризнатата Южна Осетия. Подкрепленията "вероятно ще се сблъскат с още по-големи трудности при командването и логистиката на фронтовата линия". Междувременно украинските сили успяха да отблъснат няколко руски атаки срещу северозападните части на Киев вчера. Не са извършвани атаки в североизточните покрайнини на града. Съпротивата в пристанищния град Мариупол продължава. Не спира обстрелът на цивилни граждани там, както и в Харков, на северозапад.

 

Един човек е загинал, а трима са ранени, след като останки от свалена ракета са ударили жилищна сграда в украинската столица Киев, съобщи службата за спешна помощ на Украйна. Сградата, в столичния квартал Дарницки, е била ударена в 5:02 ч. местно време. На мястото са изпратени пожарникари и спасителни екипи. Хората са евакуирани, извършва се демонтаж на конструкциите и спасителна операция по издирването на затрупани под развалините хора.

 

В обсадения град Мариупол Русия нападна театър, където са се укривали граждани, съобщи заместник-кметът на града. Вътре може да са се намирали между 1000 и 1200 души, казва Сергей Орлов. Броят на жертвите засега е неизвестен. В северния град Чернигов 13 души, чакащи на опашка за хляб, са били убити от руски обстрел.

 

В поредно видео обръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски заяви, че светът трябва официално да признае, че Русия се е превърнала в терористична държава.

 

Той отново призова за още санкции срещу Москва, за повече оръжия за Украйна и за налагането на забранена за полети зона. Украинският лидер каза също, че „истинската защита“ за страната му е необходимо условие за успех на преговорите с Русия.

 

„Преговорите ще продължат. Моите приоритети в преговорите са абсолютно ясни: край на войната, гаранции за сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции за страната ни, реална защита за страната ни“, заяви той късно в сряда във видеопослание, публикувано от президентството на Украйна.

 

Зеленски призова руските войници да сложат оръжие, за да имат шанса да оцелеят: „Сложете оръжие. Това е по-добре, отколкото да умрете на бойното поле, на нашата земя“. 

 

Подчертавайки, че Русия продължава да извършва военни престъпления в Украйна, украинският президент заяви: „Руската икономика все още е в състояние да поддържа военната си машина“.

 

„Светът трябва най-накрая официално да признае, че Русия се е превърнала в терористична държава“, добави той.

 

 

По данни на ООН над три милиона души вече са избягали от Украйна. Западните страни членки на Съвета за сигурност на ООН са поискали той да заседава днес извънредно заради влошаващата се ситуация в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2818 |16.03.2022 Кулеба: Руските военни продължават да отвличат местни украински лидери . 0| 3293 |16.03.2022 Из съмненията на Атанасов: Българските служби са знаели кога ще започне войната, но не са съобщили . 0| 3914 |16.03.2022 Българите поумняват, вече над 60% са срещу войната на Русия в Украйна, според "Тренд" . 0| 2978 |16.03.2022 Ден 21 на войната: Експлозии в Одеса и Запорожие. Нови бомби поразиха сгради в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads