Реклама / Ads
2| 4342 |29.10.2023 НОВИНИ

"Вотът в София ще доведе до проблеми за Нинова и Борисов". Какво ще се случи на втори тур?

.
"На повечето места балотажът ще бъде между дясно и център. Решаващо ще бъде поведението на националистическия електорат". Това посочи социологът Андрей Райчев в ефира на NOVA. Според журналиста Асен Григоров ще има голямо значение кой ще е втори в София. Според Харалан Александров обаче това не е съвсем така, тъй като първият кандидат по първи данни има голяма преднина.
 

 “Ще има много голямо политическо значение кой ще е втори”, смята журналистът Асен Григоров.


“Няма голямо значение кой ще е вторият, който ще се яви на балотаж, предвид голямата преднина на първия”, смята обаче социалният антрополог Харалан Александров.


“Тримата най-подкрепени кандидати в София са представители на новото поколение”, отбеляза политологът Стойчо Стойчев.


“На повечето места балотажът ще бъде между дясно и център. Решаващо ще бъде поведението на националистическия електорат”, социологът Андрей Райчев.


Какво се случи в петък?


“Случи се арогантност, която доведе до мобилизиране на двата електората. Глупостта е да снимаш, да влачиш някакви флашки”, смята Александров.


Политологът Татяна Буруджиева и журналистът Асен Игов се съгласиха, че изборните правила имат нужда от промяна - архаичните забрани върху обявяването на резултатите от медиите според тях трябва да отпаднат.


Дотук обаче съгласията в ефира на NOVA приключиха. 


“Със сигурност има тежко, страшно нарушение, на което синият електорат не реагира наказателно, а с мобилизация”, допълни Райчев. 


“Аз имам съвсем друг прочит”, посочи Асен Григоров. “В тази милиционерска държава всичко гадно, което има да се случва, се случва в петък. Българският петък е много важен. Един заместник-министър е направил запис. Засега нямаме потвърждение за това, четем го в доклад на ДАНС. Да допуснем, че той е направил нещо. Не може председателски съвет да се занимава с избори!”.


“Сглобката има цена. Тази история направи така, че цената за сглобката не я плаща синьото. Това обаче е пирова победа”, смята Райчев.


“Десет години по-късно отново имаме Костинброд и отново главно лице е Росен Желязков - тогава като секретар на НС, сега като председател на НС”, посочи Стойчев.


“Дестабилизацията в България е много ценна за Кремъл", подчерта Асен Игов, коментирайки причините са петъчния скандал, който доведе до отмяна на машинния вот при гласуването ни за кметове и общински съветници днес. "Това, което се случи с машините, можеше да дестабилизира България и да ни върне назад. Ако България беше дестабилизирана, оста на злото Иран-Русия-Северна Корея щеше да има сериозна придобивка". 

 

Какво избра София тази вечер?

 

"Второто място на Ваня Григорова не изненадва, защото тя обира протестен вот", смята Харалан Александров.

 

"Няма да е безпроблемно за Терзиев, ако Григорова е на втори тур. Нейния вот е мажоритарен вот пряко към нея. Резултатите, ако се запазят такива, могат да доведат до проблеми за Нинова и Борисов", смята Асен Григоров. При Борисов - заради кандидата на ГЕРБ и възможността да не стигне до балотаж. За Нинова - поради факта, че е за Григорова, не за БСП, които се представят слабо из страната. 

 

"Това е мажоритарна кампания на Григорова. Не смятам, че това е протестен вот, а по-скоро е израз на големите разлики в живота на София. На втори тур, тя е по-опасният кандидат за Терзиев от Хекимян. Именно на втори тур би могла да получи протестен резултат", посочи Татяна Буруджиева. 

 

Според Асен Агов нещата са ясни - Терзиев е победител. 

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3883 |29.10.2023 Хампарцумян за ЦИК: Лелки, които не блестят с особен интелект . 27| 7963 |29.10.2023 Първи резултати: Кои са новите в местната власт . 0| 3839 |29.10.2023 Къде да гледаме как преброяват гласовете ни? . 17| 34112 |29.10.2023 Нивата на реките в цяла Изборландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads