Реклама / Ads
9| 5688 |28.11.2012 НОВИНИ

Връщат Царя на мястото му

.
Статуята на руския император Александър II Освободител ще бъде върната на паметника пред Народното събрание в четвъртък. Монтажните работи по връщането на реставрираната статуя ще започнат в четвъртък – 29 ноември, около 8 сутринта, съобщиха от Камарата на строителите в България, която се занимава с реставрацията на паметника.
 

"Сутринта на 29 ноември цялата композиция ще бъде пренесена на части, така както преди 107 години е донесена от Италия", обясни председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов.

Организацията припомня, че преди седмица бяха поставени на местата им пред парламента монументите на княз Николай Николаевич-старши, главнокомандващ на Дунайската армия, и граф Николай Игнатиев.

Реставрацията, която предизвика скандал сред средите на скулпторите заради използваните методи, се извършва с пари на руската хуманитарна фондация на Андрей Скоч "Поколение”.

Изцяло нови са бронзовите крака на коня, като сплавта и размерите са точно копие на оригинала. Запълнени са всички пукнатини и фуги по фигурата на коня и Царя, а вътрешността е подсилена с носеща конструкция от неръждаема стомана. По същия начин е подсилена и платформата, върху която стои композицията. Пиедесталът пък е укрепен с цимент, инжектиран под високо налягане.

Каменната ограда е освежена с бял варовик, какъвто е бил и оригиналният материал. Всички останали бронзови фигури също са реставрирани, като е запазена благородната патина, защото тя консервира метала от вредното влияние на околната среда. Заради това металните части са с характерния зеленикаво-кафяв цвят.

Официалното откриване на паметника ще бъде на 3 март догодина, когато се честват 135 години от Освобождението на България. Предстои да бъдат подменени металната ограда, плочникът, стъпалата и градинката около паметника. Общината пък е обещала да смени жълтите павета наоколо, част от които в момента липсват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6121 |20.11.2012 Петър Стоянов на мястото на Венета Марковска? . 0| 5376 |19.11.2012 ГЕРБ без номинация на мястото на Марковска . 9| 5431 |10.11.2012 Бойко Найденов: Ако бях на мястото на Марковска, бих се замислил . 40| 7306 |31.10.2012 Депутатите не желаят кан Аспарух на мястото на Цар Освободител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads