Реклама / Ads
0| 3045 |05.10.2022 НОВИНИ

ЕС все по-близо до решение за таван на цената на руския петрол

.
Държавите членки на ЕС се доближават до постигане на споразумение за налагане на таван на цените на руския петрол, докато се стремят да намалят приходите на Кремъл и допълнително да накажат Москва за войната ѝ в Украйна, съобщи ”Файненшъл таймс”.
 

Посланиците на страните от Съюза се срещнаха във вторник вечерта в Брюксел, за да уредят последните детайли по осмия пакет от санкции на единния блок срещу Москва, включително предложението за таван на цената на руския суров петрол, доставян до държави извън ЕС. Мярката се договаря от месеци между партньорите от Г-7.

 

Длъжностни лица, информирани за преговорите, посочиха пред "Файненшъл таймс", че точните подробности за горна ценова граница на изнасяния от Русия петрол няма да бъдат включени в договорения пакет и че за прилагането им ще е необходимо ново единодушно съгласие.

 

И "Политико" (Politico) цитира седем неназовани европейски дипломати, според които е постигнато предварително съгласие за осмия пакет от санкции срещу Русия, който включва ценови таван на руския петрол.

 

Решението за действителна цена или ценови диапазон на бъдещата горна граница все още не е взето, отбелязва "Политико", добавяйки, че Съединените щати са предположили, че тази информация може да "дойде до няколко седмици".

 

ЕС е подложен на натиск да сключи сделка по новия пакет със санкции в отговор на решението на руския президент Путин да засили значително своята повече от 7-месечна война срещу Украйна, като премине към анексиране на четири от регионите на страната и обяви частична мобилизация, за да подсили армията си.

 

Европейският длъжностните лица възнамеряват да се съберат отново в сряда, за да подпишат окончателната версия на текста на пакета от санкции, след което той ще влезе в сила след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

 

Пълното прилагане на горна граница на цените на петрола обаче ще изисква консенсус между членките на Г-7 за правилното ниво на тавана и ефективността му ще зависи до голяма степен от това дали основните вносители на руски петрол, които са извън ръководената от Г-7 коалиция, ще се съгласят.

 

Сред другите мерки в пакета ще бъдат редица по-строги ограничения върху вноса в Русия, посочва още БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2961 |29.09.2022 Пилот: Взето е правилно решение за катапултиране, при кацане няма време за реакция . 0| 2678 |27.09.2022 Крум Зарков: С решението си КС предотврати шумни спорове и множество съдебни дела . 0| 2697 |27.09.2022 Блумбърг: ЕС ще отложи решението за таван на цените на руския нефт заради разногласия . 0| 8200 |26.09.2022 Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads