Реклама / Ads
2| 3261 |15.02.2022 НОВИНИ

Вселенският патриарх: Война в Украйна може да бъде Трета световна

.
Вселенският патриарх Вартоломей Източник: БГНЕС
Вселенският патриарх Вартоломей отправи призив за мир в Украйна от Патриаршеската църква „Св. Георги“ във Фенер. В словото си след божествената св. Литургия той заяви, че ситуацията на руско-украинската граница може всеки момент да предизвиква избухване на война с непредвидими последици.
 

„Не дай, Боже, но подобна война днес може да прерасне в Трета световна война, поради което се полагат интензивни усилия да се избегне това фатално развитие, което ще доведе до милиони жертви“, подчерта патриархът.

 

„Ние твърдо вярваме, че няма друго решение за поддържане и опазване на мира освен пътя на диалога, който премахва предпоставките, водещи до насилие и война. Мирът произлиза от взаимното уважение и сътрудничество. В условията на нарастваща несигурност словото на Църквата трябва да бъде ясно послание за помирение и мир, любов и справедливост, братство и солидарност“, каза Вселенският патриарх, цитиран от Двери.

 

„Призоваваме всички участващи страни да следват този път на диалог и зачитане на международното право, за да се сложи край на конфликта и да се позволи на всички украинци да живеят в хармония. Оръжията не са решение. Напротив, те могат да обещаят само война и насилие, скръб и смърт“. „Както наскоро каза нашият любим събрат Франциск, папа на Рим: Нека не забравяме: войната е лудост“.

 

Всички служители на Църквата, всички представители на религиозните традиции, всички онези, които са на власт, всички добронамерени хора, всеки един от нас трябва да отправи призив за мирно решение на тази опасна ескалация както на използваната реторика, така и на действията, която хвърля тежка и зловеща сянка над украинския народ. Мълчанието и безразличието не са избор.

 

Няма мир без постоянна бдителност. Следователно всички ние сме „обречени“ на мир, което означава предопределени да водим непрестанна борба за неговото утвърждаване и защита. Нека Бог на любовта и мира да ви благослови всички!“, каза в заключение Вселенският патриарх.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3259 |14.02.2022 Украйна може да се откаже от НАТО, за да избегне война . 27| 3375 |14.02.2022 Европа никога не е била толкова близо до война за последните 70 години, смята британски министър . 10| 3885 |14.02.2022 Ивайло Калфин: Никой не очаква пълномащабна война в цяла Украйна . 20| 3781 |12.02.2022 Военният министър Стефан Янев: Няма пряка опасност от война за страните от НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads