Реклама / Ads
1| 4432 |27.10.2015 НОВИНИ

ВСС атакува Горанов заради заплатите в съдебната система

.
ВСС атакува финансовия министър Владислав Горанов заради заплатите в съдебната система. На извънредното си заседание ВСС взе решение да адресира съображенията си относно нарушаване не само на конституционни принципи, но и на международно установени стандарти, пише Нюз. бг.
 

 Представляващият съвета Соня Найденова обясни пред журналисти, че ще се обърнат към Комитета на министрите на Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските съдии, Консултативния съвет на европейските прокурори, Европейската мрежа на съдебните съвети, в която и ВСС членува, както и ЕК. От европейските институции ще се очаква да вземат становище дали с този законопроект се нарушават установени международни принципи, гарантиращи независимостта на съдебната власт, пише Нюз. бг.

 

В четвъртък следобед предстои поредна среща с министъра на финансите Владислав Горанов. Очаква се да присъстват членове на ВСС, експерти от финансовата дирекция на ВСС, но съставът на делегацията още се уточнява.

 

Чрез министъра на финансите ВСС ще отправи към Министерския съвет категоричната си позиция, че не е спазена бюджетната процедура така, както е разписана в решението на МС от 30 януари 2015 година. Найденова подчерта, че не са спазени предвидените срокове за извършване на съгласуване, което на практика отнело на ВСС възможността да направи изключително задълбочена и детайлна обосновка по предложенията, които се правят от страна на изпълнителната власт за бюджета на съдебната власт.

 

„Изразяваме своето принципно и остро несъгласие с изготвения проект за финансовите параметри на бюджета на съдебната власт за 2016 г., тъй като те значително се разминават с предложенията, които ВСС изпрати още в края на месец юли на МФ в рамките на процедурата за изготвяне на бюджета", изтъкна представляващият ВСС. Проектобюджетът на ВСС предвиждал сума в размер на малко над 542 млн. лв., а финансовото министерство предлага 473 млн. лв. приблизително.

 

Така предвиденият бюджет освен, че няма да осигури средства за изплащане на актуализираните възнаграждения през 2016 г., нямало да осигури и достатъчно средства, за да могат да функционират съдилищата и прокуратурата. Причината е, че бюджетът на съдебната власт залага и средства за текуща издръжка за функционирането на съдилищата и прокуратурата, включително разходите за възнаграждения на вещите лица за изготвени експертизи.

 

ВСС не се съгласи с предвидената разпоредба в Параграф 2 от преходните и заключителните разпоредби на законопроекта, където се предвижда промяна на разпоредбата в ЗСВ, чл. 218, ал. 2, така че най-ниската заплата за съдия, прокурор или следовател в системата да може да се определя всяка година със Закона за бюджета на държавата за следващата година.

 

„Смятаме, че по този начин така предложената разпоредба на Параграф 2 влиза в остро противоречие на чл. 117 от Конституцията", коментира още Найденова.

 

Механизмът на формиране на възнагражденията на магистратите, който действа повече от 20 години в страната, е създаден, именно за да гарантира независимостта не само на бюджета на съдебната власт, а и да гарантира независимо правораздаване.

 

От ВСС ще изпратят до Министерския съвет и Народното събрание постъпили при тях отворени писма от съдиите и служителите в Окръжен съд-Плевен и Окръжен съд-Хасково относно бюджета на съдебната власт.

 

„Правим това с ясното съзнание, че магистратите, респективно съдебните служители, не могат да се ползват от друга форма на изразяване на своята позиция или протест срещу една или друга предлагана законодателна промяна", уточни Найденова.

 

ВСС и магистратурата като цяло, по думите й, никога не са бягали от диалог. Напротив - предлагали диалог, включително и експертен.

 

„Очакваме този наш дебат относно бюджета на съдебната власт да не е предрешен с този законопроект и наистина да се осъзнае, че ако искаме да имаме стабилна и правова държава, трябва самите институции да спазват законите", заключи Найденова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6488 |27.10.2015 К. Парамов пред Фрог: Оманският фонд ще осъди България заради КТБ . 4| 3996 |26.10.2015 Оманският фонд съди България заради КТБ за 150 млн. евро . 13| 3923 |27.10.2015 Горанов не отстъпва за актуализацията на бюджета . 8| 4728 |26.10.2015 Дончев: Оставката ми искат панически заради тежкия за някои резултат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads