Реклама / Ads
9| 8391 |21.02.2024 НОВИНИ

От ВСС погледнали на Нотариуса като на “инцидент”, затова не взели мерки

.
Не сме инициирали по-мащабна дейност по изясняване на фактите около Мартин Божанов преди четири години, защото считахме, че става дума за инцидент. 
 

Това заяви пред Българската национална телевизия Цветинка Пашкунова, член на съдийската колегия на ВСС.

 

Повод за коментара й са сигналите срещу Мартин Божанов - Нотариуса за заплахи спрямо представители на съдебната власт. От такива се оплака съдия Владислава Цариградска. Заедно с нея заплашван е бил и съдия Цветко Лазаров. Случаите са още от 2020 г., а за това уведомени са били представителите на ВСС. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче не реагира. 


"Когато за първи път чухме за Мартин Божанов през 2020 г., беше по повод на споделеното от съдия Цариградска за заплаха по отношение на нея по едно висящо дело. Делото не беше приключило и по нейно желание ние не разпространихме тази информация. Тъй като в портивен случай това е основание за отвод и съответно по-късно бяха сезирани институциите - прокуратура, ГДБОП, изслушахме и колегата Цветко Лазаров. Ние изразихме институционална подкрепа на колегите, публично застанахме зад тях като институция Но тогава нямаше необходимост от проучване, от по-мащабна дейност по изясняване на фактите. Считахме, че става дума за инцидент. Често се случва по време на дела страна да изрази недоволство или да се държи по-агресивно в зала. Ставаше дума за заплаха. Реагирахме адекватно, нямаше такъв отзвук", посочи съдия Пашкунова.

 

Тя посочи, че през 2020 г. за пръв път чува името на Мартин Божанов, но едва сега разбира мащабите на групата за влияние около него.

 

“Затова беше и нашата институционална реакция, а именно - единодушно взетото решение да създадем такава временна комисия, която има за цел да установи достоверността на тези факти чрез проверка на изнесените данни в публичното пространство. Знаете, ежедневно се получава нова информация", допълни тя.

 

През следващите три месеца специална временна комисия на Съдийската колегия ще проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса. Днес ВСС ще изслуша Ясен Тодоров, чието име се появи в списъка с магистрати, посещавали клуба на Божанов “SS”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2368 |21.02.2024 Депутатите гледат промени в Закона за българското гражданство . 1| 2306 |21.02.2024 Протест срещу решението на съда да пусне мъжа, прегазил пиян 15-годишно момче на “Ген. Гурко” . 0| 2392 |21.02.2024 САЩ - против прекратяването на огъня в Газа в ООН . 5| 2447 |21.02.2024 ISW: Русия се опитва да унищожи Украйна от десетилетие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads