Реклама / Ads
2| 2883 |11.04.2023 НОВИНИ

Вучич като Путин - иска Косово да стане балканският Крим

.
Сръбският президент Александър Вучич иска да се превърне в балканския Владимир Путин и да анексира Косово, както направи Кремъл с Крим през 2014 г. Такава теза изрази президентът на Косово Вьоса Османи в интервю за британски вестник.
 

Според Османи Сърбия използва руските тактики, за да сплаши Косово. Тя заяви, че сръбският президент Александър Вучич е “дълбоко свързан“ с президента на Русия Владимир Путин и допълни, че Сърбия цели да превземе територията на Косово, така, както е направила Русия с Крим. По думите на Османи Сърбия въоръжава и финансира паравоенни организации. Тя подчерта, че всичко показва, че Вучич има същия план като Путин с Крим. 

 

Сърбия все още не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово, призната от над сто държави в света. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС. Възникна обаче ново напрежение. Брюксел се намеси като заяви, че ако Белград не спазва постигнатото с Косово споразумение през март тази година, това ще се отрази много сериозно на преговорния процес за присъединяването на Сърбия към ЕС. Въпросното споразумение за нормализиране на отношенията не беше подписано след продължили 12 часа преговори. 

 

Заместник-командир на мироопазващата мисия на НАТО в Косово казва, че алиансът е „готов да действа“ и дори е готов да увеличи броя на войските си, ако избухнат проблеми. Такива може да има около регистрационните табели на автомобилите, които преминават между Косово и Сърбия. Правителството на Косово определи дата 31 октомври за налагане на "реципрочни" изисквания за местна регистрация на превозни средства, пресичащи косовско-сръбската граница, подобни на тези, които вече се изискват от сръбските власти.


Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви компромисно споразумение на 27 август относно разпределението на изходни и входни документи, в което Сърбия се съгласи да премахне входните и изходните документи за притежателите на косовски лични карти, а Косово се съгласи да не ги въвежда за сръбските притежатели на лични карти.


Миналия уикенд онлайн беше разпространен текст, който според някои е "нова рамка“ за преговорите с посредничеството на ЕС за нормализиране между Сърбия и Косово.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5653 |11.04.2023 Русия официално сметна 49 държави за ”недружелюбни”. Защо Путин открито съставя списъци с врагове? . 2| 2843 |11.04.2023 Бивш лидер на СДС: Отстъпи ли някой от властта, му се нахвърляме като разярени кучета . 1| 2694 |11.04.2023 Експерт: Политиците удрят съдебната реформа като с топки за карамбол . 9| 2736 |11.04.2023 Демерджиев: Гешев да спре да играе жертва, не му отива като главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads