Реклама / Ads

1| 3609 |19.04.2019

Взимат се трите най-благоприятни години за пенсия, прие НС

.
Бъдещите пенсионери ще имат възможност до 1 януари 2023 година да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни за тях години преди 1997 година. Това реши окончателно Народното събрание с гласуваните промени в Кодекса за социално осигуряване.

Националният осигурителен институт ще подпомага лицата при изчисляване на по-благоприятния размер на пенсията.

Парламентът единодушно гласува четиригодишен гратисен период, в който бъдещите пенсионери ще избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент за отпускане на пенсиите им.

 

С това се отменя ограничението за начина на изчисление на пенсията, при който влизаха единствено годините след 2000 година. Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат, когато дадено лице подаде заявление за отпускане на пенсия от 1 януари 2019 година, да може да избере размерът на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред, тоест, с включване на дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 година и на целия доход от 1 януари 1997 до пенсионирането му, уточни БНР.

 

За онези, които след 1 януари 2019 година вече са подали заявление за отпускане на пенсия, се предвижда шестмесечен срок от влизането в сила на този закон, в който те да могат да упражнят еднократно правото си на избор, като в тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова ГЕРБ обясни, че едновременно с това служителите на Националния осигурителен институт ще изчислят и размера на пенсията по новата методика:

 

"Двата размера ще бъдат съпоставени и служебно ще бъде определен по-благоприятният". Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че с новите изменения на практика никой няма да бъде ощетен:

"Всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размера на пенсията".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. И педиатрите излизат на протест 1| 3321 |17.04.2019 . В Световния ден на здравето медсестрите отново на протест 0| 3266 |07.04.2019 . Спецпрокуратурата атакува ”Кинтекс”, взимат се документи 2| 3425 |28.03.2019 . Борисов официално освободи зам.-министрите с жилищата 3| 3446 |26.03.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ