Реклама / Ads
4| 4017 |16.02.2019 НОВИНИ

”Заедно срещу езика на омразата” събра дипломати и политици в София

.
Източник: Facebook
Обединени ние дефинираме нови правила, сред които няма място за расизъм, за ксенофобия и нетолерантност, това е тежка битка, която се води всеки ден и не трябва да се отказваме
 

Това заяви Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България. Тя участва в среща "Заедно за България, заедно за Европа", която се проведе в Министерския съвет.  Сътрудничеството между държавните институции и еврейската общност за утвърждаване на среда, свободна от езика на омразата и нетолерантността беше обсъдено на срещата, на която присъстваха и чужди посланици.

 

На форума бяха оповестени данни от изследване на Евробарометър, според което повече от половината граждани на ЕС не знаят нищо за Холокоста, не е малка и тази част, които отричат съществуването на Холокост. Като положително беше отбелязано, че България официално е приела дефиниция срещу антисемитизма и има национален координатор за борба с антисемитизма.

 

По думите на Ирит  Лилиан омразата е много силно чувство и може да има положителни измерения при въстание срещу потисничество, но омразата може и да има лошо измерение, когато се поражда на етническа, религиозна принадлежност. "Вероятно знаете нашата поговорка, че някой, който спаси една душа, спасява целия свят", отбеляза посланикът и попита "Ние можем ли да бъдем спасени, може ли нашите национални и индивидуални души да бъдат спасени, да запазим общи ценности".  По думите на Лилиан това, на което трябва да научим децата си, е, че са уникални човеци, че в миналото никога не е имало деца като тях. Да ги научим да не вредят на друг уникален също като тях човек.

 

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин изрази личната си положителна оценка към всички посланици, които присъстват на днешната проява заради техния личен ангажимент и съпричастност.  Той благодари и на Организацията на евреите в България "Шалом" за тяхната твърда позиция и неприемане на расизма, както и на правителството за всичко, което прави. Според Рубин сме изправени пред серия от предизвикателства, има врагове на прогреса и на мирното съвместно съществуване. "Тези, които се опитват да ни накарат да мразим, са лоши, тези които се опитват да направят обратното, трябва да бъдат приветствани", каза Рубин. Той допълни, че омразата не може да породи друго освен омраза, любовта може.


В края на срещата бе пописан манифест "Заедно срещу езика на омразата". Представители на всички вероизповедания, политици, интелектуалци, бизнесмени, обикновени хора, изпратиха видеоклипове, в които осъждат езика на омразата. Чрез тях те подкрепиха манифест срещу омразата, който се разпространява в социалните мрежи, а днес бе подписан и от всички участници във форума. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3854 |09.10.2018 Евродепутатите на БСП към Таяни: Настояваме за реакция срещу езика на омразата и изказването на Джамбазки . 7| 6218 |20.06.2018 Протест ”Заедно срещу мафията! За да я има България!” поиска оставката на Борисов . 4| 4755 |07.06.2018 EК предлага всяко европейче да учи по два езика паралелно с родния . 1| 4298 |18.12.2017 Жителите на „Младост” на протест - ”Заедно против лошия въздух!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads