Реклама / Ads
6| 4411 |09.03.2016 НОВИНИ

Зафиров: Никакъв компромис с демокрацията дори и заради бежанския проблем

.
Атанас Зафиров
„В хората има тревога и напрежение и е добре да се говори по темата за бежанската криза, за да няма скрити истини. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров. По думите му, новините, които получаваме от Европа, никак не са радващи. Той цитира публикация във Financial times, според която ЕС е тласкан към съюз с лидери, които дълбоко презират неговите ценности.
 

Социалистът каза, че е по-скоро песимист по отношение на преговорите на ЕС с Турция и справянето с бежанската криза. Според него добрата новина е, че решенията, взети на вчерашната среща, не са крайни и предстои да бъдат препотвърдени на 17 март.

 

Зафиров каза, че в стремежа си да решим проблема с границите, пропускаме факта, че турското ръководство е минало всякакви граници и не се съобразява с нищо. „Ултимативното поставяне на тяхното искане за европейска интеграция, падане на визите в комплект с въпроса с емигрантите, е най-малкото нахално”, заяви народният представител от левицата. По думите му, в момента ръководещите Турция обслужват свой вътрешно политически интерес и търсят вътрешно политическа легитимация. Според социалиста, с отпадането на визите може да се отприщи неконтролируем процес на печатане на турски паспорти – легално или не. С това рискуваме цяла Европа да бъде залята с легални бежанци. „Не може да се прави компромис с демокрацията”, категоричен бе Зафиров и поясни, че става въпрос за режим, който всеки ден показва антидемократични форми на управление. Той  даде като пример разгонването по брутален начин от турските власти на демонстрация в Истанбул по повод Осми март и състоянието на турските медии. 

 

Зафиров заяви, че трафикът на бежанци през нашата територия не е намалял и подчерта, че сме закъснели много с мерките за спирането на балканския коридор. Депутатът коментира, че според него, е трябвало да се вземат превантивни и изпреварващи мерки още при получаване на данните за струпването на бежанци на гръцко-македонската граница. „Тупането по рамото от Брюксел със сигурност няма да ни реши проблемите”, категоричен бе той.

 

Зафиров зададе въпроса - защо въпреки ежедневните усилия на българските полицаи да пазят границата ни, охраната се пропуква. Той изрази мнение, че това се дължи на политическото ръководство, което иска да изпрати и българската армия на границата без оръжие. По думите му, ако правителството с премиер Пламен Орешарски е било останало на власт, оградата отдавна е щяла да бъде изградена. Народният представител подчерта, че хората които тогава са питали кога ще стане готова оградата и защо е толкова скъпа, сега мълчат и не питат защо се строи 3 пъти по-бавно и 4 пъти по-скъпо. По думите му, проблемът с бежанската криза няма да се реши, докато не се реши породилият го конфликт – войната в Сирия. „Междувременно, ние можем да свършим нашата работа - да завършим защитното съоръжение и да оборудваме онези, които пазят границата, за да спрем потока”, заяви Зафиров. Той попита - какъв национален интерес се опитва да защити България, освен да не допусне бежанска маса на наша територия. „Справедливо ли е да защитаваме шенгенската граница, а да не сме в Шенген”, попита още Атанас Зафиров. „Не е ли сега моментът и България да защити интересите си, както Турция и Гърция“, завърши социалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5334 |02.03.2016 Борисов към министрите: Безкомпромисно проверявайте обществените поръчки . 5| 4712 |26.02.2016 БСП: Бъчварова не е никакъв министър . 9| 6330 |11.01.2016 Д-р Михайлов: Хората на Местан ще бъдат безкомпромисно изчегъртвани по места . 4| 4424 |11.12.2015 Плевнелиев: Цената на политическия компромис - независимостта на съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads