Петък, 24 Ноември 2017, 11:04
Frognews
0| 2613 |11.08.2017

Захариева иска подпис на преводач да се заверява от нотариус

.
Екатерина Захариева Източник: БГНЕС
Заверката на подпис на оторизиран от МВнР преводач на документи да се извършва от всички български нотариуси по места, а не, както досега, от централното управление на министерството в София, предлага вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Измененията са публикувани днес за обществено обсъждане на сайта на министерството и в портала за обществени консултации strategy.bg.

Проектът цели да улесни гражданите и бизнеса и да ускори административните процедури при извършване на преводи, легализация и заверка на документи и други книжа.

 

"В момента заверките на подписа на преводача се извършват само от нашите служители в Централното управление в София, което води до значителни затруднения за българите, които живеят извън столицата.

 

Основен приоритет на нашето правителство е намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса във всички сфери и това поредно улеснение е част от мерките, които активно предприемаме в системата на МВнР за подобряване на обслужването", е посочила вицепремиерът Захариева.

 

В момента преводите на документи и книжа, които трябва да бъдат заверени от МВнР, се носят на ръка в Служба "Заверки и легализации" към дирекция "Консулски отношения", което изисква отделянето на сериозен времеви и финансов ресурс.

С предвижданите промени ще отпадне необходимостта представители на преводаческите фирми или гражданите да пътуват до Централно управление на външно министерство в столицата единствено с цел да заверят превод на определен документ.

 

За услугата в момента МВнР събира такса от 15 лв., а при нотариусите същото ще струва 5 лева без ДДС.

 

За да бъде гарантирана правната сигурност и професионалното ниво на превода, в доклада си Екатерина Захариева предлага преводачът да се легитимира пред нотариуса с документ, издаден от МВнР, че е вписван в списъка с юридически лица, извършващи официални преводи на документи и други книжа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Искат излушване на Бойко Рашков за подслушваните политици и магистрати 0| 156 |24.11.2017 . Воля продължава да бойкотира заседанията на парламента 0| 869 |24.11.2017 . Лиляна Павлова: Не бива да имаме фалшиви очаквания за председателството 3| 941 |24.11.2017 . Първанов: Пазар за ”Белене” има на Балканите 5| 1261 |24.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах