Реклама / Ads
1| 3230 |04.02.2022 НОВИНИ

Зам.-здравeн министър: В най-кратки срокове работната група трябва да излезе с решение за случая във Враца

.
Източник: БГНЕС
В най-кратки срокове работната група, която разследва обстоятелствата около смъртта на жената във Враца, трябва да излезе с решение какво е необходимо да се промени, да се премахне, да се измени, назначени са всички видове проверки, заяви пред БНТ доц. д-р Любомир Бакаливанов, заместник-министър на здравеопазването
 

По думите му стремежът е стандартът по спешна медицина да бъде работещ и подобни трагедии да не се случват.

 

"По отношение на кадрите проблемът е повсеместен, такива не достигат в Европейския съюз като цяло, към момента в страната има не повече от 30 хиляди медицински специалисти по здравни грижи. Съотношението между лекар и медицинска сестра в България се приближава като едно към едно, което е абсолютно недопустимо за нормално функциониране на сектора е необходимо да бъде едно към 3 или едно към 4", допълни доц. д-р Любомир Бакалинов.

 

Той добави, че идеята е парамедиците да започнат да се обучават, след което да бъдат вкарани в Спешната помощ, тъй като спешните медици трудно могат да бъдат задържани.

"Хеликоптерите са част от приоритетите на Националния план за възстановяване и устойчивост, 23 милиарда лева очаква България по този план. Проектът за въздушната спешна помощ е напълно готов, очаква се да закупим 6 хеликоптера, предстои да обявим обществена поръчка, ще бъдат произвеждани доставяни и заплащани един по един", поясни доц. д-р Любомир Бакалинов.


Според него има алгоритъм за лечение на ковид и не са постъпвали сигнали за липса на кислород към момента.

 

Доц. д-р Любомир Бакалинов коментира, че се изпитва недостиг на лекарствата в аптечната мрежа, включително за Ковид, като се прави всичко възможно да се задоволят потребностите както на лечебната мрежа, така и на болничните заведения.

"Тези препарати имат изключително голям разход и производствените капацитети на съответните производители не могат да отговарят на тях, не е проблем, че не се поръчва достатъчно, има производствен проблем. Лекарствата за ковид са на финала да получат одобрение за употреба от страната на Европейската агенция по лекарствата", заяви доц. д-р Любомир Бакалинов.


Той подчерта, че има достатъчно ваксини в срок на годност от всички, които са разрешени от Европейската агенция - "Пфайзер", "Модерна", "Астра Зенека" и "Янсен".

"В преговори сме за ваксината на "Новавакс", ще получим известно количество, но няма да е до края на февруари. Регионалните здравни инспекции осъществяват контрола за сроковете на годност", каза още д-р Любомир Бакалинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2889 |31.01.2022 Енергийният министър: Цената на газа можеше да скочи с 5%, а не с 30% . 14| 3825 |31.01.2022 Енергийният министър: Ако спрем износа на ток, ще пострадат Румъния и Гърция, балансираме региона . 4| 3605 |29.01.2022 Енергийният министър: Освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е резултат от проверката на БЕХ . 14| 12334 |28.01.2022 Хърватски министър: Президентът ни орезили пред България и Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads