Реклама / Ads
4| 4050 |17.10.2023 НОВИНИ

Замразените в ЕС руски средства отиват за възстановяването на Украйна

.
Във вторник Европейският парламент гласува подобрено предложение за механизъм за Украйна в размер на 50 млрд. евро, целящ да подкрепи възстановяването и модернизирането на страната след 2024 г.  
 

Европейският парламент прие своята позиция относно предложението за механизъм за Украйна с 512 гласа „за“, 45 гласа „против“ и 63 гласа „въздържал се“. Стремежът на евродепутатите беше да гарантират по-голяма демократична отчетност за механизма, насърчавайки многопартийната демокрация и изпълнението от страна на Украйна на изискванията за присъединяване към ЕС.

 

Механизмът за Украйна е част от текущото преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, който се нуждае от корекции, тъй като средствата силно намаляха вследствие на многобройните кризи, настъпили от 2021 г. насам. Евродепутатите настояват възможно най-скоро да бъде постигнато съвместно споразумение за механизма и цялостното преразглеждане на бюджета, тъй като от 2024 г. нататък няма да има разпоредби за помощ за Украйна. Пакетът следва да бъде интегриран в бюджета за следващата година, който ще бъде договорен през ноември.

 

Използване на руски активи и борба с корупцията

 

Едно от основните искания на евродепутатите е използването на активи от Руската федерация или принадлежащи на други субекти или лица, пряко свързани с агресивната война на Русия, за възстановяването на Украйна.

 

Парламентът засили разпоредбите свързани с борбата с измамите, корупцията, конфликтите на интереси и нередностите при използването на средства на ЕС в Украйна. Дружествата под контрол на олигарси не трябва да имат право на финансиране, добавиха евродепутатите.

 

На 20 юни 2023 г. Европейската комисия предложи да се създаде специален механизъм за Украйна - с 50 млрд. евро за периода 2024–2027 г. под формата на безвъзмездни средства и заеми.

 

Механизмът ще замени двустранната подкрепа, която понастоящем се предоставя от ЕС в рамките на Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество – Глобална Европа (ИССРМС) и 18-те млрд. евро по линия на програмата MFА+, която ще приключи в края на 2023 г. Той ще включи подкрепата, която Украйна би получила съгласно Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2695 |17.10.2023 Лекуват ли се новите вируси с антибиотици? . 21| 4516 |17.10.2023 Фенове на ЦСКА заплашиха "високите етажи на властта" с протест пред парламента заради новия стадион . 1| 5065 |17.10.2023 Нова измама: Хакери крадат Facebook профили, като ви пишат от името на приятел . 2| 3933 |17.10.2023 Цветан Цветанов: Има политическо противопоставяне и институциите не работят в синхрон за сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads