Реклама / Ads
0| 4843 |23.09.2009 НОВИНИ

Запазваме валутния борд, борим данъчните измами

.
Министерски съвет Източник: Вяра Йовева
Пакет от икономически мерки за възстановяване на българската икономика за периода 27 юли 2009 г. - 27 април 2010 г. одобри Министерският съвет днес. Това съобщават от правителствената информационна служба.
 

Целта на мерките е да се постигнат бързи, реални и устойчиви резултати за преодоляване на последиците от глобалната криза и възстановяване на икономиката ни през първите девет месеца от мандата на правителството, се посочва в съобщението.

Основните задачи на новия екип са: устойчивост на макроикономическата система чрез запазване на валутния борд и фиксирания курс на лева към еврото до влизане в еврозоната и активизиране на дейността за присъединяване на България към ЕRМ-2; поддържане на балансиран бюджет, всекидневна и упорита борба с фискалните кражби и данъчните измами; устойчивост на финансовата система чрез намаляване на неефективните разходи в структурата на държавния бюджет за 2009 г. с 15 % и повторно намаляване в края на 2010 г.; запазване на единната ставка на ДДС от 20 % към януари 2010 г.; прекратяване на корупцията в усвояването на еврофондовете; подобряване на системите за финансово управление и контрол; развитие на системата за финансиране и набиране на средства за здравеопазване и доброволни здравноосигурителни фондове; въвеждане на фискални датчици при отчитането на оборотите на бензиностанциите.

Като важни цели кабинетът определя още подобряването на бизнес средата чрез намаляване на първоначалния капитал на търговските дружества на 2 лева, което вече е изпълнено; ускорено възстановяване на ДДС; намаляване на осигурителната тежест с два процента през 2010 г. и с по 1 % в следващите три години до общо 5 % за мандата на правителството; приемане на нови разпоредби на Закона за обществените поръчки; контрол по средствата, отпуснати от Българската банка за развитие към търговските банки, с оглед тяхното ефективно използване за бизнес кредитиране; ускоряване на съдебните производства по несъстоятелност; изменение на Закона за регулиране на стопанската дейност с цел въвеждане на прозрачни, недвусмислени и категорични правила за разрешителните и регистрационни режими.

Сред мерките е активизиране на аграрното производство чрез спиране на практиките за замяна на гори и промяна на тяхното предназначение, което е изпълнено; спешно акредитиране на идентификационната система за селскостопански животни; адекватно подпомагане на доходите на земеделските производители чрез стриктно прилагане на Схемата за единно плащане на площ; използване възможностите на Държавния поземлен фонд за оземляване на земеделските производители.
Предвижда се също изграждане на по-добра инфраструктура чрез оценка на икономическата рентабилност от АЕЦ "Белене" и на нуждата от нови енергийни мощности на Балканите; преобразуване на държавните енергийни компании в публични дружества и листване на 15 % от акциите им на борсата; ускорено осъществяване на мащабните инфраструктурни проекти по оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда".

Като свои приоритет правителството предвижда и стимулирането на заетостта и социално подпомагане чрез увеличаване на размера на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица до 420 лева(при 260 в момента); преориентиране на програмите от осигуряване на "временна" заетост, към устойчива заетост на групите в неравностойно положение в реалната икономика; изграждане на единна информационна система за търсене и предлагане на работна сила, професионална квалификация и преквалификация.

Мерките предвиждат икономика, основана на знанието, чрез утвърждаване на система за кариерно развитие и въвеждане на бонусни схеми на заплащане, обвързани с резултатите от учебния процес; подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия на базата на изследвания, финансирани от Фонд "Научни изследвания"; ефективно стартиране на системата за студентско кредитиране.

Предвижда се ефективно управление на средствата от еврофондовете чрез опростяване на процеса и документите за докладване на физическото и финансовото изпълнение на проектите; децентрализация на процеса на оценка и контрол на малки проекти; изграждане и поддържане на адекватен капацитет на Одитния орган за средствата от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС; осигуряване на непрекъснат паричен поток към бенефициентите за сметка на средства от ЕС и съответстващо национално съфинансиране; ускоряване на обработката и плащанията по проекти, които до момента не са обработени; оптимизиране на работата на фонд ФЛАГ и увеличаване на средствата в него за подготовка на проекти.

Утвърдените от правителството мерки са обсъдени с народните представители, международните финансови институции и социалните партньори, съобщи пред журналисти заместник-министърът на финансите Ана Михайлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4856 |17.09.2009 Ц. Цветанов: Задържано ченге замесено в имотни измами . 1| 5409 |04.09.2009 Арестуваха двама българи за измами с лични данни . 9| 7151 |24.08.2009 Герберът Иван Колев прибрал с измами 20 млн. лв. . 0| 4968 |16.08.2009 Мобилни групи ще борят ДДС измамите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads