Започна поскъпването за Великден
Цените там не са променяни. На борсата и яйцата, и останалите основни храни на едро обаче плавно поскъпват. „Търговците се ослушавт и почват леко да видгат цените, а и другото - за великденската трапеза никой на казва - скъпо е и няма да празнувам”, коментира Едуард Стойчев от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
И макар леко да са поскъпнали, според домакинята Радка Маринова, празничната трапеза ще й струва по-малко, защото тази година цените като цяло са по-ниски. „По-надолу са, така мисля, поне на това, което сега купувам, са по-ниски цените”, сподели тя.
Големите вериги и производители имат сключени договори и на този етап не очакват полски или румънски внос на яйца да залее България.
И все пак - пресните български яйца имат трайност от 28 дни, за разлика от чуждите, които са пътували дотук, казват производители. „Пресните яйца можете да ги познаете по това, че са по-лъскави, докато старите са по-матови”, съветва производителят Зинове Мечкаров.
За да отговорят напълно на търсенето - всяка от близо петте милиона кокошки в България трябва да снесе средно по десет яйца.
Въпреки дефлацията, някой храни от Великденската трапеза бележат сериозен ръст. Тази година зелените салати са поскъпнали драстично - с над 80%. Увеличнеието при агнешкото е минимално до 4 на сто.
За да се спести, макар и малко, експертите съветват да не се чака последният момент за пазаруване.
Моля, подкрепете ни.