Реклама / Ads
0| 3153 |15.11.2022 НОВИНИ

Започнаха коледните пости. Какви вкусотии можем да си готвим?

.
Днес е официалното начало на коледните пости. Те продължават 40 дни и приключват на 24 декември - Бъдни вечер. По време на коледните пости не бива да се консумират животински продукти, с изключение на Никулден и някои дни от седмицата, в които се разрешава консумацията на риба и морски деликатеси. Ето някои рецепти, които може да използвате.
 

Кюфтета от боб 

 

Кюфтетата, направени от бобени продукти, се оказват не само хранителни, но и доста вкусни. С правилните подправки могат дори да напомнят изключително много на кюфтета от месо. Такива кюфтета могат да се правят от бял, червен и черен боб, нахут, грах, дори леща. 

 

Ето и необходимите продукти за кюфтета от бял боб: 

 

голяма консерва боб

2 големи моркова

2 скилидки чесън

1 връзка пресен лук

100 г галета или натрошен стар хляб

1 и 1/2 ч.л. кимион

зехтин

черен пипер

сол

1/2 връзка магданоз

 

Приготвяне: 

 

Морковите се обелват и настъргват на ренде. Задушават се с малко олио или зехтин до омекване. Прибавя се нарязаният на ситно лук. Бобът се отцежда и измива. Може да се смачка на ръка с вилица, или да се пасира в блендер.

 

Прибавя се галетата, морковите и лука, както и стритият чесън, подправките и нарязаният на ситно магданоз. Сместа се разбърква добре и се оставя на хладно за 30 минути. 

След това оформете кюфтета, които подредете върху намазана със зехтин и покрита с пергаментова хартия тава. Върху всяко кюфте капнете по 2-3 капки зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 20 минути).

 

Задушени тиквички с патладжан и гъби

 

2 тиквички

3-4 червени чушки

1 патладжан, средно голям

150 г гъби

2 домата

1 глава лук

4-5 супени лъжици зехтин

150 мл вода

1/2 лъжичка сол

 

Приготвяне:

 

Почистете и нарежете зеленчуците. Тиквичките, патладжана и доматите нарежете на кръгове. Чушките нарежете на жулиени. Гъбите можете да оставите цели по желание или да нарежете на слайсове.


Загрейте мазнината на средна температура. Запържете в нея лука, докато се задуши. Добавете чушките и продължете да задушавате още няколко минути.

 

Прибавете тиквичките, патладжаните и гъбите. Оставете ястието да се готви още около 15 минути като разбърквате постоянно. Накрая добавете доматите. Залейте зеленчуците с водата и посолете.

 

Похлупете с капак и задушете, докато започне да ври. 20-25 минути след като ястието е завряло, би трябвало да е готово.

 

Супа от леща и спанак 

 

1 с.л. олио

2 глави лук, нарязани на ситно или кръгове

2 скилидки чесън, млян

½ чаша леща

2 чаши вода

200 г спанак

1 ч.л. сол

1 ч.л. кимион

черен пипер на вкус


Приготвяне:

 

Загрейте мазнината в тиган. Сотирайте лука за около 10 минути, докато започне да става златист. Добавете чесъна и запържете за още 1 минута.


Добавете лещата и водата в голяма тенджера. Оставете я да заври. Покрийте и намалете огъня. Оставете да покъкри за около 30 минути. Нека лещата омекне.


Междувременно задушете леко спанака в тигана. Добавете го в тенджерата при лещата. Подправете с подправките, лука и чесъна. Ако е необходимо добавете още малко вода.

 

Покрийте отново и оставете да къкри за 10-15 минути.


По желание можете да добавите и домати или доматено пюре към супата.

 

Печена пъстърва във фолио

 

2 пъстърви

2-3 супени лъжици зехтин

1 лимон

3-4 стръка магданоз

1 щипка розмарин

1 щипка сол

1 щипка черен пипер


Приготвяне:

 

Намажете пъстървите със зехтина. Оваляйте ги в подправките като предварително сте нарязали на ситно магданоза. Изстискайте сока от половината лимон. Полейте добре рибите с него. От втората половинка на лимона нарежете няколко резена и ги подредете върху рибите. Увийте стегнато с фолио.


Печете на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.

 

Постна лазаня с доматен сос и подправки

 

1 пакет кори за лазаня

1 глава лук

1 голяма консерва белени домати

1 чаша доматено пюре

2 скилидки чесън

2 щипки босилек, сушен

1 щипка сол

1 щипка черен пипер

2 стръка пресен магданоз

 

Приготвяне:

 

Загрейте зехтина на средна температура. Запържете в него намачкания чесън. Добавете лука и разбъркайте за няколко минути. След като се разнесе ухание от тигана добавете и доматите и пюрето. Овкусете с подправките. Похлупете с капак и оставете да къкри на тих огън, докато се сгъсти.


Отделно в дълбока тенджера кипнете вода. В нея потопете корите за лазанята за кратко.

 

Отцедете ги и ги оставете настрана. След като соса е готов подредете в тавичка за печене ред кори, ред сос и така, докато продуктите свършат.


Печете лазанята увита с фолио в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2791 |15.11.2022 Начало на Коледните пости . 1| 2792 |31.10.2022 САЩ и Южна Корея започнаха операция ”Бдителна буря” с 240 самолета . 11| 2849 |26.10.2022 При президента: Радев и ГЕРБ започнаха с комплименти, после се скараха за военната помощ за Украйна . 6| 6960 |08.10.2022 Украинското разузнаване: В Москва започнаха масови арести на военни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads