Реклама / Ads
24| 5881 |29.06.2014 НОВИНИ

Започнаха консултациите при президента

.
За момента в района на президентството е спокойно. Трафикът по бул. „Цар Освободител” се осъществява нормално. Полицейското присъствие в района е засилено. Има протестиращи с плакати и знамена пред президентството.
 
"БСП да си носи кръста ", това коментира Бойко Борисов, преди да влезена консултации.

Преди да влези в президенството Сергей Станишев призова за спокойствие в банковия сектор и отбеляза, че хората трябва да бъдат спокойни за депозитите си.

Това, което очаквам днес, е държавата, в лицето на всички институции, да излезе с ясна и единна позиция, гарантираща стабилността на банковата и финансовата система, защото тя е елемент от националната сигурност. Това заяви за медиите преди началото на консултациите при президента лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

 

Той бе категоричен, че за това има всички необходими ресурси и политическа воля и това очаква като поведение от всички. „Очаквам както е съобразно закона БНБ да представи ясен и конкретен план. Убеден съм, че правителството е готово да застане зад БНБ, както и Асоциацията на търговските банки в България, защото имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени и организирани атаки срещу няколко банки да бъде овладяна в интерес на гражданите”, каза още лидерът на БСП.

 

На въпрос дали трябва да бъде съставен служебен кабинет или консенсусно правителство, Станишев отговори, че не това е въпросът на днешната дискусия. „Най-важното и отговорността е да се гарантира на гражданите и фирмите те да могат да работят спокойно, да са сигурно за своите депозити и за банковата система”, заключи Сергей Станишев.

 

Николй Бареков от своя страна заяви, че ще предложи за служебен премиер Петър Стоянов.

Председателят на ДПС Лютви Местан пристигна заедно със заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, без да коментират нищо.

За момента в района на президентството е спокойно. Трафикът по бул. „Цар Освободител” се осъществява нормално. Полицейското присъствие в района е засилено. Протестиращи с плакати и знамена се събраха пред президентството.

Целта на предстоящите разговори е да се набележат неотложните задачи пред Народното събрание до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство.

Президентът Росен Плевнелиев остро осъжда целенасочените опити за дестабилизиране на банковата система. Държавният глава призовава гражданите да не се поддават по никакъв начин на слухове и спекулации.

Българската банкова система е добре капитализирана и регулирана и се ползва с доверието на международните пазари. Президентът апелира компетентните институции в кратки срокове да предприемат необходимите действия и да приложат закона в цялата му строгост спрямо виновните за опитите за дискредитиране на банковия сектор.

Повече от два часа продължават консултациите в президентството. Лидерите на парламентарно представените партии постигнаха съгласие при държавния глава да излязат с обща позиция в подкрепа на банковия сектор и успокояване на ситуацията.

 

По неофициална информация за служебен премиер ще бъде предложен Калин Христов, който е подуправител на БНБ, а преди това беше финансов министър в правителството на Марин Райков.

 

В консултациите участват лидерите на БСП, ДПС, ГЕРБ, България без цензура и Реформаторски блок. Освен тях в президентството са и председателят на Народното събание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, и финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров.

 

Ново условие за незабавна оставка поставят от ГЕРБ. Това от своя страна може да предизвика политическа криза и да няма възможност да бъдат взети всички необходими мерки за успокояване на банковия сектор и най-вече на клиентите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5802 |29.06.2014 БСП, ДПС, ГЕРБ, ББЦ и РБ - на консултации при президента . 11| 5194 |27.06.2014 Плевнелиев насрочи консултациите за неделя . 11| 5234 |19.06.2014 Мерджанов: Борисов може да не финтира консултациите . 53| 7719 |17.06.2014 Станишев: Декларацията на президента бе извън правомощията на КСНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads