Реклама / Ads
1| 4072 |12.06.2019 НОВИНИ

Започва делото срещу назначените от БНБ квестори в КТБ

.
Станислав Лютов и Елена Костадинчев
Софийският градски съд даде ход на делото срещу двамата квестори от КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев, които са обвинени в безстопанственост в особено големи размери. Двамата са и сред отвентиците по делото в САЩ по закона ”Рико”.
 

Обвинението касае няколко депозита, чийто лихви са били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ). Престъпленията касаят периода от август 2014 г. до януари 2015 г. Заседанието по същество е насрочено за 19 септември, съобщава БГНЕС.

 

Ако бъдат признати за виновни, Станислав Лютов и Елена Костадинчев могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

 

Двамата квестори са и сред ответниците в стартиралия предната седмица в Ню Йорк процес по закона "Рико" (RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), за който еднствено Фрог нюз писа. В основата на казуса в САЩ е изчезването на най-големия депозит тогава в България, равняващ се на 65 млн. долара, случило се точно по времето на квестурата на БНБ в КТБ.

 

Припомняме, че на 10 май 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Станислав Лютов и Елена Костадинчев са обвинени, затова, че в периода 20.08.2014 г. до 06.11.2014 г. в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. Б от НК – квестори при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

 

Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

 
Тези им действия са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който „Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители“. Спрямо двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3683 |12.06.2019 Започва лечението на деца, болни от спинална мускулна атрофия . 0| 3823 |10.06.2019 Започва процедура за предсрочни избори в Гърция . 2| 3770 |05.06.2019 Тръгва делото за рухналата сграда на „Алабин”, убила две момичета . 0| 3932 |04.06.2019 Започва записването на първокласници в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads