Реклама / Ads
9| 4431 |19.12.2023 НОВИНИ

Започват дебатите за конституционната реформа. "Възраждане" и ИТН напуснаха залата /на живо/

.
В пленарна зала започват дебатите по конституционната реформа. Предложенията ще бъдат разгледани на второ четене. "Възраждане" и ИТН напуснаха залата. БСП засега са дали заявка, че ще участват в дебатите.
 

Следете тук дебата на живо.

 

Какво предвиждат финалните текстове, приети след ударното заседание на сесорната комисия през уикенда може да видите тук.

 

Какво се случи вчера в пленарна зала може да видите тук.

 

“Ще с изплюете върху клетвата и конституцията. Ако сега нарушавате обществения договор, не се изненадвайте, ако гражданите решат да ви изметат като боклуците, които сте”, заяви от трибуната Тошко Йорданов от ИТН и заяви, че партията няма да участва “в тези тъпотии” и призова всички депутати, които са против това да излязат от пленарна зала. 

 

Заради езика, с който Йорданов си борави, председателят Росен Желязков му наложи порицание.

 

От “Възраждане” заявиха, че няма да участват в беззаконието на “башибозука” и ще депутатите ще напуснат залата. 

 

“България е преживяла много, ще преживее и тази коалиция между башибозук и фашисти. Ще преживеем и това, ще ви изпратим историята, някои от вас - и в затвора”, заяви Костадинов.

 

Лидерката на левицата Корнелия Нинова заяви, че поведението на ИТН и “Възраждане” е доказало, че БСП е единствена опозиция и алтернатива на сглобката. 

 

“БСП ще участва в дебата по Конституцията и ще изрази категорично мнението си против по всички предложения. С това присъствие и активното ни участие мисля, че доказваме, че сме единствената опозиция и алтернатива на сглобката. Всяка ПГ може да определя самостоятелно поведението си, но това, което правят ИТН и "Възраждане" е най-малкото любопитно. Защо между първо и второ четене внесоха десетки предложения за промяна? Ако бойкотират нещо, не правят така. Ние не внесохме нито едно предложение, защото сме принципно и последователно против тези юридически нескопосани промени в конституцията. Тези, които бойкотират, днес няма да са тук, за да защитят собствените си предложения. Къде сте? Защо ги правите тези предложения, ако напускате залата?”, попита Нинова.

 

Христо Иванов от ПП-ДБ заяви, че очаква от БСП да направи всичко възможно, за да се позиционира като остра опозиция на фона на несистемните партии.

 

Въпреки липсата на “Възраждане” и ИТН в зала, кръстосване на шпаги все пак имаше. Основно между БСП и вносителите. Една от темите бе смяната на националния празник от 3 март на 24 май, въпреки че текстовете отпаднаха от финалния вариант, който днес се обсъжда в зала. Искри прехвърчаха и заради двойното гражданство - хора с двойно гражданство ще имат право да стават депутати. Запазва се идеята парламентът да не се разпуска при невъзможност за сформиране на кабинет, а нови избори се произвеждат не по-късно от месец преди изтичането на срока на пълномощията на действащия парламент.

 

Въпреки липсата на “Възраждане” и ИТН в зала, кръстосване на шпаги все пак имаше. Основно между БСП и вносителите. Една от темите бе смяната на националния празник от 3 март на 24 май, въпреки че текстовете отпаднаха от финалния вариант, който днес се обсъжда в зала. Искри прехвърчаха и заради двойното гражданство - хора с двойно гражданство ще имат право да стават депутати. Запазва се идеята парламентът да не се разпуска при невъзможност за сформиране на кабинет, а нови избори се произвеждат не по-късно от месец преди изтичането на срока на пълномощията на действащия парламент.

 

В крайна сметка текстовете бяха приети със 163 гласа “за”. Така се разрешава двойното гражданство за народните представители. Според Антоанета Цонева от ПП-ДБ по този начин се осигурява “дълбока институционална връзка” между държавата-майка и диаспората.

 

Въпросът с регулаторите 

 

“Пред конституцията легитимирате политическото разпределение на властови позиции в регулаторните органи. Предлагате текст с пълно противоречие. Уж независими органи, които публично обявихте, че си разделяте на три. Зависими, политически подчинени, изпълняващи поръчките на трите части на сглобката. Колко е разумният срок за сглобката за внасяне на предложения?”, попита Нинова и категорично заяви, че голяма част от промените не са промени по своята същност, тъй като и сега ситуацията е такава. Нинова коментира първоначалният вариант на текстовете, а после и окончателните промени, които бяха приети на заседанието на ресорната комисия през уикенда.

 

Според лидерката на левицата обаче се цели политическо овладяване на регулаторните органи.

 

“Колко да са независими, като ще ги избира мнозинството и вече обявихте, че ще си ги разделите на три и в тях ще има политически лица?”, попита още Нинова.

 

“Правим нещо по-голямо от конюнктурата. Задаваме стандарт. Ако не приемем тези текстове, няма да гарантираме спазването на върховенството на правото”, категоричен беше депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

 

Текстовете бяха приети.

 

Служебен премиер вече не може да е председателят на ВКС

 

Със 165 гласа “за” мнозинството в пленарна зала прие председателят на Върховния касационен съд да не може да става служебен премиер. 

 

Така остава възможността той да бъде избран сред председателя на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник.

 

16 от депутатите в пленарна зала бяха против. 1 се въздържа.

 

Министри също ще могат да имат двойно гражданство, реши мнозинството в пленарна зала. По-рано бе прието в Конституцията да се даде възможност на двойни граждани да стават депутати, но има и условие те да са пребивавали в страната през последните 18 месеца. За министерски постове това условие липсва. От БСП се зачудиха защо. Атанас Зафиров от БСП заяви, че с подобен текст се отваря "дупка в националната сигурност"

 

Росен Желязков обяви 30-минутна почивка.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3676 |19.12.2023 Журналист: България може да бъде приета в Шенген по въздух още в началото на март . 0| 3615 |19.12.2023 Окончателно: Ресорната комисия прие рамката на бюджета за 2024 г. . 0| 3738 |19.12.2023 Български моряк от похитения кораб "Руен" е бил откаран в болница . 6| 3553 |19.12.2023 Петър Витанов: Може да се поздравим с голяма победа. Трети март ще остане национален празник, защото хората въстанаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads