Реклама / Ads
51| 6897 |29.01.2012 НОВИНИ

Заради досиетата църквата пред разкол

.
Пловдивският владика Николай
Пловдивският митрополит Николай отслужи днес в Пловдив молебен за вразумяване на критиците на църквата.
 

 

Владиката не пожела да коментира преди ритуала „омърсяването на събратята си” и формално един вид застана на тяхна страна, като направи специалната молитва.

 

Миряни обаче бяха категорични, че поводът за Съборната света литургия и Молебен за благодатен мир и единство в Българската православна църква са критиките и недоволството от скандала с досиетата, който разбуни духовете в българското общество.

 

По-късно обаче пловдивският митрополит Николай се изказа подробно по въпроса с досиетата.

 

Да бъде оповестена цялата истина, призова Николай. Според него обществото знае само една част от истината, а общественият образ на църквата е „накърнен, а народът – смутен“, предаде Дарик радио.

 

Според митрополит Николай, с този скандал църквата е изправена пред нов разкол и в този момент от изключителна важност е ролята на патриарх Максим. Той трябва да преведе Православната църква през това изпитание, посочи дядо Николай.

 

„В тези дни на изпитания за Българската православна църква, дойде време да се срещнем очи в очи с истината. Вярвам, че след това изпитание, тя ще излезе още по-силна“, подчерта той. Според митрополит Николай трябва да се отговори на въпроса не как, а защо българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност. По думите му това е станало, защото са били заплашвани и принуждавани от ДС.

 

Дядо Николай все повече се утвърждава като основен претендент за патриаршеския престол, след като 12 негови колеги се оказаха доносници на ДС, твърдят запознати с вътрешните дела в Светия Синод.

 

По думите на пловдивския владика проблемът с досиетата е бил решен предварително само в неговата епархия. Митрополитът подчерта, че свещениците от Пловдивската епархия са отворили досиетата си още през септември миналата година. По време на църковна конференция те са попълнили справка за това имат ли агентурно минало. Всички бивши агенти на ДС от епархията са оставени да се покаят, каза дядо Николай, но не коментира кои и колко са те.

 

Личен избор е на тези, които не са се покаяли да го направят, каза още дядо Николай и добави, че според него има само една истина, която е интерпретирана по различен начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5571 |29.01.2012 Л.Младенов: Проблем на църквата са агентите владици . 27| 6307 |28.01.2012 Отварят досиетата на кредитните милионери . 3| 5564 |28.01.2012 Жълт код заради ниските температури . 13| 7230 |23.01.2012 Църквата отърва проверка заради "малкия публичен интерес"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads