Реклама / Ads
15| 6049 |23.08.2012 НОВИНИ

Заради ромите Франция отваря 150 професии за българи и румънци

.
Франция отваря 150 професии за българи и румънци след вчерашното решение на френското правителство да смекчи ограниченията върху достъпа до работни места за ромите.
 
Отменя се данъкът, дължим от работодателите, и се разширява списъкът на професиите, до които ромите могат да имат достъп.

Специализираният сайт за наемане на работа на чужденци Migration Conseil помества списък на 150-те професии, за които след приетото решение работодателите във Франция вече не са длъжни да търсят кандидат на френска територия. Тази мярка обаче остава препоръчителна, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Професиите в този списък могат да бъдат използвани за процедура за узаконяване на престоя във Франция въз основа на заемана длъжност, каквато и да е националността на кандидата (с изключение на алжирци и тунизийци).

Целта на решението е да улесни интегрирането чрез труд, разширявайки и смекчавайки съществено ограниченията, които сега затрудняват ромите, желаещи да работят, заяви министърът на жилищното строителство Сесил Дюфло след проведеното в сряда вечер "работно междуминистерско заседание".

След разговори със засегнатите държави правителство ще разгледа хипотезата за предварително отменяне на временните мерки, ограничаващи достъпа им до френския трудов пазар в сравнение с другите граждани на общността. Текстовете на общността разрешават такива мерки до 31 декември 2013 г. най-късно",се съобщава в комюнике на френския премиер, публикувано на сайта на правителството.

От друга страна френското правителство е одобрило операциите за разтурване на Незаконните ромски лагери, които се извършват по силата на съдебно решение или за да се сложи край на опасна ситуация или санитарен риск, гласи комюнике, цитирано от АФП.

Париж подчертава, че отговорите относно съдбата на ромите трябва да се конструират също в европейски мащаб и ще поиска от кипърското председателство на ЕС ромският проблем да бъде вписан в дневния ред на следващото заседание на Европейския съвет.

Правителството ще засили борбата срещу мрежите, експлоатиращи мизерията на хората (проституция, просия, използване на деца и т.н.), чиито жертви са малолетни.

Европейската комисия приветства съобщението на френското правителство по въпроса за интеграцията на ромите, същевременно насърчавайки Франция да отмени изцяло оставащите още в сила ограничения за България и Румъния възможно най-скоро, предаде Франс прес.

Съветът на Европа определи предприетите мерки като "добре дошла стъпка към намирането на трайни решения".

Преместването на ромски семейства вътре или между държави само влошава техните условия на живот, предупреди базираната в Страсбург международна организация "Амнести интернешънъл" и призова френското правителство да сложи край на експулсирането на роми от страната.

Секторите, в които се отваря възможност за работа за българи и румънци, са следните:

1. Строителство
2. Хотелиерство, ресторантьорство, хранителен сектор
3. Земеделие, морски флот, риболов
4. Морски риболов
5. Механика, обработка на метали
6. Електроенергия и електроника
7. Поддръжка
8. Промишлени инженери
9. Транспорт, логистика, туризъм
10. Промишлени процеси
11. Гъвкави материали, дървообработване, графична индустрия
(лека промишленост)
12. Ръководство, управление на предприятия
13. Информатика
14. Изследвания и проучвания
15. Банки и застраховане
16. Търговия
17. Здравеопазване, социална, културна и спортна дейност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5746 |23.08.2012 Франция сваля акциза, ние го вдигаме . 13| 7012 |18.08.2012 Скандал в Израел заради тайно посещение у нас . 2| 5248 |10.08.2012 Пак жълт код днес, само че заради гръмотевици . 7| 5523 |06.08.2012 Проверяват болници заради смъртта на 12-годишно дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads