Реклама / Ads
8| 5445 |14.01.2010 НОВИНИ

Защитници на Интернет: „България не е Биг Брадър“

.
Законът за електронни съобщения предизвика пореден протест Източник: Вяра Йовева
Със скандирания "Аз не съм терорист" и „България не е Биг Брадър“,, неправителствената организация "Електронна граница" събира днес на протест пред парламента над 600 съмишленици срещу Закона за електронните съобщения и предвидените възможности МВР да слухти в глобалната мрежа. Активно в акцията се включиха сърдити пенсионери, които носеха националния трибагреник.
 
Към протестиращите се включиха и депутатите Мартин Димитров и Петър Корумбашев. Противници на следенето в Интернет се оказаха и екс депутатите Милен Велчев, Минчо Спасов и Мария Капон.
 Организаторите обявиха, че зад протеста застават още партията на Капон ЕНП, "Зелените", групата блогъри "България е наша", Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская" и др.

„Събрахме достатъчно хора на днешния протест, около 600-700 души дойдоха, за да подкрепят протестиращите срещу подслушването в интернет”, каза за frognews.bg Богомил Шопов от „Електронна граница”.

„Доволни сме, защото всички хора, които дойдоха бяха на нашето мнение и протестиращите ни дадоха мандат да отидем в министерски съвет и да връчим писмо до министър-председателя, в което го молим той да заяви пред НС, че иска законопроекта за ЗЕС, приет на първо четене от народните представители да бъде оттеглен. Това, разбира се може да стане само с решение на НС, както по Конституция”, допълни още Шопов.

Искането на протестиращите бе прието от секретаря на кабинета с обещание до няколко дни да се насрочи среща на протестиращите с министър-председателя.

„Подкрепиха ни всички, които бяха заявили участие от ЕНП, от НДСВ, както и председателят на СДС Мартин Димитров, имаше доста обществени личности, сред които и музикантът Васко Кръпката, както и известни хора в областта на информационните технологии. Разбира се, всички сме граждани и протестът получи една доста широка подкрепа. И се надяваме до няколко дни да имаме окончателен отговор и те да приемат това, което ние предлагаме, защото то е изгодно за всички страни”, убеден е Богомил Шопов от "Електронна граница България".

Frognews.bg припомня, че планираните промени в ЗЕС, които ще се обсъждат днес от 14.30 ч., са причина за протеста пред парламента. Новите текстове дават възможност на МВР да следи с кого общуват потребителите в интернет и абонатите на мобилните оператори. Приетите на първо четене поправки предвиждат и въвеждането на интерфейс връзка, която да проследява комуникацията в реално време. За някаои от предложенията МВР вече даде заден ход, а днес ще се разбере дали мобилните оператори могат да подават на разследващите необходимата информация в рамките на два часа.



„Протестът не е нито партиен, нито на някоя организация, а е обществен. Обществото недоволно от това, че се гласува закон, който ще позволи на над 200 подразделения на службите да си пъхат носа в цялата ни електронна комуникация по Интернет и по телефона, че и дори при странни обстоятелства, ще имат правото да „прихващат“ комуникацията ни, ще излезе на протест”, пишат на сйата си организаторите от сдружение „Електронна граница Бълагрия“.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10587 |27.11.2009 Брутално видео разтърси защитниците на животни . 2| 6341 |30.10.2008 Работници от "Кремиковци" и екозащитници протестираха в София . | |30.11.-0001 Екозащитници: „Спасете Рила! Не на незаконното строителство” . 6| 6011 |11.12.2007 Екозащитници:" Помощ! Природата ни си отива!"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads