Реклама / Ads
4| 5447 |22.11.2018 НОВИНИ

Защитници въстанаха срещу Висшия адвокатски съвет: Държат ни в страх и подчинение

.
Висшият адвокатски съвет се поставя над българската държава. Държат ни в страх и подчинение. Това заявиха седем защитници на пресконференция. Те обявиха, че започват реформа на системата, която ги репресира по недопустим начин. За тази цел стартират инициатива за реформа в адвокатурата.
 

Ето какво споделиха те:

Адвокат Венцислав Димитров:  Преди 22 години, когато  влизах  в адвокатурата, смятах, че  тя е свободна  и независима. В съдебната система се правят опити тя да се реформира. Адвокатурата също е част от тази съдебна система. Но за 30 години даже не се говори за реформа в адвокатурата. Тя е затворена кастова система. Не се приемат млади юристи.  За да помагаме на гражданите, първо трябва ние да сме свободни, независими и самооуправляващи се. Вървим назад. В момента няма ясни правила в адвокатурата. Трябва да си оправим  собствената си къща. Не влиза млада, свежа кръв, има разчистване на сметки срещу неудобни колеги чрез безпринципни дисциплинарни производства. От личен опит ще кажа, че липсата на съдебен контрол води до произвол.

 

Марияна Митова: Има практика от 19 години. Искам да имам своя принос в един цялостен закон. Адвокатурата в момента е на прага на мизерията. Нека тази истина излезе. Днес да си адвокат е убедително и унизително. Съдиите ни наказват с глоби. Има и мъдри съдии и ние можем да се учим от техните съдебни решения. Адвокатът е нищо-принизен в своята професия.  Ние ще искаме в закона за адвокатурата, да имаме право на реклама в своята дейност, съгласно евпорейските директиви. Ще искаме да получаваме достойна пенсия. Сега получават по 300 лева. Това е крайно унизително. Ние искаме да имаме право поне веднъж на право на отпуск. Ние сме хора и имаме нужда нашето здраве да бъде в добро състояние. Искаме да ни се върнат правата, които ни бяха отнети от лобистки интереси. Не обявяваме война на висшия орган. Надяваме се да получим подкрепа за закона, за който се борим, а не за частични реформи.

 

 

Владислав Янев: Адвокатите следва да са свободни. Да заявяват открито фактите, особено като се заявява истина. Сегашните закони узаконяват възможностите за репресия над адвокатите. На адвокатите може да се налагат глоби, да се образуват незаконосъобразно дисциплинарни производства, което е скрита репресия. Трябва да има закони, които да дават възможност адвокатът да говори открито и смело. Сега това е невъзможност. Гражданите следва да имат истински адвокати. Сега действащият закон е противоконституционен. В този закон има незаконни ограничения. В него се създават възможност за липса на контрол и отчетност на българската адвокатура. Създават се условия адвокатите да бъдат държани в страх и подчинение. Как един гражданин може да разчита да бъде защитаван от адвокат, която го е страх. Сега има псевдозащита и псевдодемокрация. Дълбоката корупция  в правосъдната система се дължи на липсата на свобода на българските адвокати. Тази корупция е от десетилетия. За да се сложи край на този процес следва да се промени закона за адвокатурата.  

 

Светлозар Николов: Радвам се, че сега поставяме началото на тази инициатива. Има надежда за България и има надежда правосъдието да стане справедливо. Това е и нашата отговорност. Нека в този ден да направим равносметка. Преди 130 години законът се е казвал закон за адвоката, а сега е закон за адвокатурата. Свободната професия е окупирана от номенклатурата. Има разделение между организацията и адвокатите. Ние искаме да има електронно гласуване, за да може в адвокатурата да влизат достойни и почтени адвокати. Искаме нашата професия да е уважавана. В момента чрез бюрото за правна помощ се усвояват 8 млн. чрез служебни защити и особени представителства. Няма никаква прозрачност и достъп за разпределения на тези служебни защити. Оказва се, че от тях единици се облагодетелстват. Тези 8 млн. достигат  до номенклатурата, която се върти в нашата професия. Така се задушава свободата на нашата професия. Ние не сме на трудов договор. Пречката на свободата на адвоката се оказва закона за адвокатурата.

 

Адвокатите поискаха да им се осигури защита, и да се премахне изпита за адвокати, които се провежда непрозрачно и пречи в професията да влизат млади хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4534 |21.06.2018 Хиляди румънци въстанаха срещу промените в НПК, има арести . 4| 6482 |05.06.2018 Фрогоко: Резервни защитници бягат от делото КТБ заради неговия абсурд . 3| 5244 |03.04.2018 Пазарджишка прокурорка вбеси Висшия мюсюлмански съвет . 0| 5042 |27.02.2018 БАБХ предотврати опасна зараза, природозащитници си измислят провокация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads