Реклама / Ads
5| 4272 |15.01.2019 НОВИНИ

Застрахователите ще определят размера на обезщетението за пострадали при катастрофа

.
Източник: БГНЕС
Застрахователните компании и Гаранционният фонд сами ще определят размера на обезщетенията, които дължат на пострадали при ПТП-та. Абсурдната ситуация идва в момент, в който започват обсъжданията за Методиката за определяне на лимити за имуществени и неимуществени вреди.
 

Според лобистките промени на Кодекса за застраховане в сила трябва да влезе нова методика, която да определи горните граници за компенсации на близки на загинали при катастрофи. Документът трябва да бъде изработен от работна група под зоркото око на Комисията по финансов надзор, но фрапиращото е, че в обсъжданията за размера на застраховките ще участват единствено застрахователите и представители на Гаранционния фонд, пише още  Liberta.bg.

 

Според отлично информирани източници Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) вече изпраща покани на своите членове за участие в работната група по обсъждането. Експерти в застрахователното право са изумени от непрозрачната процедура за изработка на методиката и в липсата на желание от страна на Надзора да чуе други позиции.

 

„В България действат поне десет асоциации за защита на пострадали при ПТП. Има и пациентски организации, съюзи на магистрати и още редица сдружения, които могат да изкажат компетентна позиция. КФН действа като едноличен закрилник на застрахователните компании и е оставила на самите тях да определят какво да плащат. Сега с пълна сила лъсва мотивацията на АБЗ да промени Кодекса за застраховането. Целта им е със закон да намалят размера на обезщетенията, за да могат да ограничат загубите си от некадърно управление“, анализират специалисти.

 

В последните месеци КФН се раздира от скандали за лобизъм, корупция и неадекватно поведение в застрахователния бранш, който трябва да регулира. Комисията е обвинявана в покровителстване на картела в застраховането и в защита на застрахователите за сметка на гражданите. С постовете си вече се разделиха шефа на комисията Карина Караиванова и зам.-председателя Ралица Агайн, която отговаряше за застрахователния сектор. С действията си по съставянето на работната група за въпросната методика КФН отново потвърждава ангажимента си към застрахователните фирми, изцяло незачитайки гражданския интерес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3763 |08.11.2018 Застрахователите да имат достъп до системата на МВР . 1| 3934 |08.11.2018 НАП ще уведомява новите служители за размера на декларираната им заплата . 1| 4472 |24.08.2018 Застрахователите плащат милиони заради чужденци с български коли . 2| 10285 |26.11.2017 Край на запорите до размера на минималната заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads